Artykuł sponsorowany

O tym, dlaczego warto wybierać ekologiczne wyroby drobiowe, opowiadają eksperci z firmy Polskie Eko Zagrody

O tym, dlaczego warto wybierać ekologiczne wyroby drobiowe, opowiadają eksperci z firmy Polskie Eko Zagrody

Świadomość społeczeństwa w zakresie wybierania zdrowej żywności oraz ekologicznych rozwiązań rośnie. Konsumenci stawiają na produkty pozbawione konserwantów i hormonów. Dlaczego warto sięgnąć po kurczaka ekologicznego? Co sprawia, że owoce eko są rozchwytywane przez restauracje? Na podobne pytania odpowiadają eksperci z firmy Polskie Eko Zagrody, oferującej tusze, elementy mięsa, pasztety z gęsi ekologicznej i innego drobiu, a także warzywa eko.

Co oznaczają pojęcia: indyk ekologiczny i kurczak eko?

Badania naukowe dowiodły, że mięso pozyskane ze zwierząt żyjących w klatkach jest gorszej jakości od tego, które pochodzi z inwentarza z wolnego wybiegu. Określenie: kaczka ekologiczna oznacza więc ptaka, który żyje bezstresowo i ma nieograniczony dostęp do świeżego powietrza i trawy. Co więcej, eko drób jest karmiony wyłącznie karmą ekologiczną, czyli taką, która nie zawiera w swoim składzie hormonów wzrostu, ani antybiotyków.

Kurczaki, indyki, gęsi oraz kaczki bio odżywiane są surowcami pochodzenia roślinnego, takimi jak pszenica, otręby, kukurydza czy słonecznik. Ważne, żeby karma nie zawierała również modyfikacji genetycznych, ani dodatków odzwierzęcych. Zielonych gospodarstw jest wciąż stosunkowo mało, dobrze jednak, że konsumenci w końcu zaczynają sięgać po mięso i wędliny ekologiczne.

– zauważa ekspert z firmy Polskie Eko Zagrody, jednego z certyfikowanych przedsiębiorstw, zajmujących się sprzedażą drobiu ekologicznego w postaci zarówno mięsa w całości lub elementach, jak i wyrobów w postaci chociażby pieczeni drobiowej eko.

Dlaczego kucharze preferują eko drób?

W restauracjach na pierwszym miejscu stawia się zadowolenie klienta. Dania muszą więc być przygotowywane na bieżąco, z wyłącznie świeżych, wysokiej jakości składników. Kucharze prześcigają się w sposobach dekorowania serwowanych przez siebie potraw, których smak zależy w dużej mierze nie tylko od sposobu przyrządzenia produktów, ale także ich pochodzenia. Mięso zwierząt bio, które większość czasu spędzają na świeżym powietrzu i są zdrowo karmione paszą bez GMO, jest mniej tłuste i lepiej umięśnione, a ponadto pozbawione hormonu agresji i stresu, co czyni je doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka.

Nawet niedoświadczona osoba od razu zauważy różnicę pomiędzy kurczakiem eko a brojlerem hodowanym przemysłowo. W tym drugim bowiem przypadku mięso jest zbyt wyrośnięte, ma mniej zwartą, galaretowatą strukturę i zamiast trzymać formę podczas smażenia, rozpływa się na patelni.

– wymienia ekspert z firmy Polskie Eko Zagrody, oferującej zarówno ekologiczne mięso, jak i przepyszny pasztet drobiowy eko.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz