Artykuł sponsorowany

Nie taki remont straszny

Nie taki remont straszny

Jest wiele powodów, przez które planujesz remont kuchni. Może to być zepsuta szafka, cieknący kran lub wadliwy piekarnik. Przed rozpoczęciem remontu warto zwrócić uwagę na pewne aspekty. Kuchnia powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, a korzystanie z niej powinno być przyjemne i komfortowe. Dobrze zastanów się nad usytuowaniem mebli i sprzętów AGD. W końcu po kuchni krzątasz się codziennie. To tam rano pijesz gorącą kawę, po pracy gotujesz, pieczesz, spożywasz posiłki, czy też sprzątasz.

Ergonomiczna kuchnia

W jaki sposób urządzić kuchnię, aby jak najprościej się z niej korzystało? To pytanie zadaje sobie wiele osób stojących przed wyzwaniem jakim jest remont kuchni. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, że ustawienie lodówki, czy zmywarki ma jakieś znaczenie. Jednak pogłębiając temat dowiedzieliśmy się od specjalisty z firmy Kornik s.c. Usługi stolarskie Jan Augustowicz, Kazimierz Gąsior, że wszystkie sprzęty w kuchni mają swoje miejsce i powinny być rozstawione z głową, czyli według zasad ergonomii. Ergonomicznie rozstawione meble kuchenne są po prostu wygodą oraz bezpieczeństwem w użytkowaniu kuchni. Pamiętając o kilku prostych zasadach możesz zwiększyć swoją efektywność podczas pracy w kuchni i dzięki nim nie będziesz marnował czasu na szukanie rzeczy potrzebnych do gotowania.

Funkcjonalne rozplanowanie zabudowy kuchennej

Pierwszą częścią zabudowy kuchennej powinien być fragment przeznaczony na produkty spożywcze. Wyobraź sobie, że po ciężkim dniu w pracy wracasz do domu z ogromnymi siatkami zakupów. Pierwszą rzeczą o jakiej marzysz jest jak najszybsze rozpakowanie ich. W tej części kuchni znajduje się lodówka oraz kawałek blatu i szafki kuchenne z suchymi produktami, które możesz łatwo i szybko rozpakować. Są tu także regały na świeże owoce i warzywa. Dzięki temu w jednym miejscu masz wszystkie produkty spożywcze pod ręką.

Łatwym sposobem na zapamiętanie ergonomicznego usytuowania mebli oraz sprzętów AGD jest wyobrażenie sobie, że będziesz przygotowywać posiłek. Pierwszą rzeczą, którą zrobisz jest uszykowanie sobie wszystkich produktów. Sięgasz więc do lodówki oraz do szafek. W kolejnym kroku przygotowujesz sobie naczynia, które posłużą Ci do gotowania.

Część zabudowy kuchennej przeznaczona na naczynia i drobne AGD powinna znajdować się zaraz obok części spożywczej. Gdy masz już przygotowane produkty i naczynia, kolejną rzeczą którą robisz jest dokładne umycie wszystkich półproduktów z których powstanie posiłek. Jest to część, w której znajduje się zlewozmywak oraz zmywarka. Dalej przesuwasz się na część najważniejszą mianowicie miejsce, gdzie masz minimum metr wolnego blatu. To tu przygotowujesz posiłek, kroisz, siekasz i miksujesz. Powinieneś mieć tu dużo wolnego miejsca, aby swobodnie wykonywać powyższe czynności. Wszystkie zabudowy kuchenne powinny mieć jeszcze jedną część, mianowicie to sektor przeznaczony na gotowanie i pieczenie, czyli wszystkie półprodukty możesz już wrzucić na patelnię, do garnka, bądź wstawić do piekarnika. To tu znajdują się meble do zabudowy kuchennej. Szybko łatwo i przyjemnie a przesuwasz się tylko z jednej strony na drugą, nie tracisz czasu na bieganie po kuchni i szukanie wszystkich potrzebnych do dotowania rzeczy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach a korzystanie z kuchni stanie się o wiele łatwiejsze i bardziej przyjemne.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz