Artykuł sponsorowany

Najważniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych dla przemysłu gastronomicznego i handlowego

Najważniejsze rodzaje urządzeń chłodniczych dla przemysłu gastronomicznego i handlowego

Planując rozpoczęcie działalności związanej z gastronomią lub też ze sprzedażą produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach, musimy pamiętać o zakupie odpowiedniego wyposażenia. Sprzęt przeznaczony do tego zadania określa się zbiorczą nazwą urządzeń chłodniczych. Poznajmy charakterystykę tego typu urządzeń oraz ich najważniejsze rodzaje i usterki, jakie mogą w nich wystąpić.

Czym są urządzenia chłodnicze i wyróżniamy ich rodzaje?

Urządzenia chłodnicze stosowane zarówno w branży gastronomicznej, jak i handlowej to rodzaj sprzętów, których główne zadanie polega na obniżeniu temperatury we wnętrzu pomieszczenia lub maszyny chłodniczej. Temperatura w tym miejscu powinna stale znajdować się na określonym poziomie dostosowanym do wymagań określonych przez producentów żywności. Jednym z najpopularniejszych rodzajów urządzeń chłodniczych są tak zwane witryny chłodnicze. Coraz częściej możemy spotkać je w mniejszych oraz większych marketach, gdzie za szybą znajdują się doskonale wyeksponowane lody, frytki, mrożone warzywa czy inne tego rodzaju produkty.

Kolejnym typem urządzeń chłodniczych, których projektowaniem, serwisem, a także montażem zajmują się specjaliści z firmy Chłod-Serwis, są lady chłodnicze. Można je uznać za nieco mniejszą wersję witryn, ponieważ również pełnią one funkcję ekspozycyjną. W przypadku gastronomii idealnie sprawdzą się z kolei stoły chłodnicze, dzięki którym możemy przechowywać mrożonki w poszczególnych szafkach, natomiast na blacie – przygotowywać dania. Nie powinniśmy jednak zapominać również o tradycyjnych chłodziarkach przemysłowych oraz zamrażarkach, których również nie może zabraknąć zarówno w sklepie, jak i restauracji czy barze.

Jakiego typu usterki mogą wystąpić w urządzeniach chłodniczych?

Różnego rodzaju urządzenia chłodnicze, które opisaliśmy powyżej, są narażone na występowanie usterek. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest kompletne zaniedbanie stanu technicznego danej chłodziarki. W przypadku tych sprzętów może dojść między innymi do awarii sprężarki oraz agregatu. Najczęściej spotykana usterka dotyczy tutaj jednak braku dostatecznej ilości czynnika chłodzącego, czego przyczyną może być na przykład rozszczelnienie przewodów. Jak wiadomo, urządzenia chłodnicze są zasilane elektrycznie, dlatego też awarii mogą tutaj ulec również elementy związane właśnie z doprowadzeniem do nich energii.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz