Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze ryby w restauracyjnym menu – jakie mają wartości odżywcze?

Najpopularniejsze ryby w restauracyjnym menu – jakie mają wartości odżywcze?

Czy wiesz, że łosoś jest najchętniej i najczęściej serwowaną rybą przez restauracje? Nic dziwnego, w końcu jest pyszny i pożywny, przy tym pięknie zarumieniony. Chcesz znać wartości odżywcze tej ryby? Może chciałbyś poznać pozostałe pozycje rybne z restauracyjnego menu? Dowiedz się, które najczęściej lądują na talerzach gości, a także jakie są ich wartości odżywcze!

Ryby w restauracyjny menu – czego możesz oczekiwać?

Oczywiście wszystko zależy od restauracji. Niektóre są stworzone po to, aby oferować swoim klientom tylko owoce morza. Dziś jednak porozmawiamy o lokalu, dla którego ryby są jedynie częścią całej oferty. Co najprawdopodobniej zjesz w takim miejscu? Przede wszystkim łososia, to bez dwóch zdań najpopularniejsze rozwiązanie widniejące w restauracyjnym menu. Tę rybę serwuje się na różny sposób. Często jest to łosoś grillowany, czasem pieczony, równie często wędzony na surowo, kiedy jest głównym składnikiem sushi. Jakie dodatki przy tym się wykorzystuje? Głównie masło i świeże zioła. Łosoś świetnie łączy się z marchewką i tak często występuje, w Restauracji Pod Gruszą znajdziesz go w towarzystwie mixu sałat, sam jest grillowany, bo tak smakuje naprawdę dobrze. Co z innymi rybami? Częstym gościem na talerzach jest dorsz, mięsista, bardzo sycąca ryba. W okresie świątecznym można spotkać karpia w restauracyjnym menu. Nie rzadko jest także sandacz, czy pstrąg przy okazji ofert wielkanocnych.

Wartości odżywcze popularnych ryb – czy warto je jeść?

Ryby od zawsze są uważane za bardzo pożywne pod względem witamin i minerałów, ale jak to wygląda w przypadku poszczególnych gatunków? Zacznijmy od łososia, ten zapewnia sporą ilość pełnowartościowego białka, kwasów omega-3. Do tego poprawia ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo, czy hamuje choroby wieńcowe serca i niedokrwienne serca. Działa także przeciwzapalnie, a do tego wszystkiego zmniejsza tempo rozwoju cukrzycy typu 2. Poza tym łosoś grillowany z mixem sałat jest po prostu przepyszny! Karp to z kolei bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Jest także źródłem witamin z grupy B, białka, fosforu, potasu, czy wapnia.

W menu restauracji nie może zabraknąć łososia, czy wspominanego karpia, ale to nie koniec. Dorsz także jest popularny, co może wnieść do Twojej diety? Przede wszystkim białko, jak każda ryba, tym razem dodatkowo lizynę, walinę izoleucynę, czy treoninę, czyli aminokwasy egzogenne, których organizm samoistnie nie wytworzy. Ten gatunek jest także bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera sporo selenu, fosforu, witaminy B12, witaminy A, czy witaminy D3. Jak widzisz, warto włączyć wymienione gatunki do swojej diety, najlepiej przygotowywane przez profesjonalnych kucharzy. Dlatego warto stawiać na restauracje, które serwują zawsze świeże, pysznie przyrządzone ryby!

Opracowanie:
Rokietnica, Pocztowa 2
tel. 61 814 52 59
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz