Artykuł sponsorowany

Najlepsze mięso z zakładu rozbioru mięsa

Najlepsze mięso z zakładu rozbioru mięsa

Technologia w większości dziedzin idzie do przodu, ale wiele tradycyjnych zawodów wciąż polega na pracy rąk ludzkich. Ma to miejsce w większości branż spożywczych, na przykład przy obróbce mięsa. Praca wykrawacza mięsa jest ciężka, przez co nie należy do stanowisk obleganych. Zakłady rozbioru mięsa chętnie zatrudniają doświadczonych pracowników na stanowiska związane z wykrawaniem mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego.

Na czym polega praca wykrawacza mięsa?

Praca w zakładach rozbioru mięsa wymaga bardzo dobrej kondycji fizycznej. Jest to konieczne nie tylko ze względu na fakt, że jest to praca typowo fizyczna, ale także dlatego, że mięso przechowywane jest zwykle w chłodniach, zatem potrzebna jest odporność na niskie temperatury. Także kawały mięsa w trakcie rozbioru muszą być zanurzane w wannie lub zlewozmywaku z lodowatą wodą. Ponadto konieczna jest zręczność, by prawidłowo odkrawać mięso od kości i uzyskać najwyższą wydajność produkcji mięsa. Jeśli ktoś chce pracować przy produkcji mięsa drobiowego, tusz wieprzowych czy wołowych, musi także dysponować nienagannym zdrowiem. Niedopuszczalne są jakiekolwiek choroby skóry a także prawidłowy stan uzębienia i ciśnienie krwi. Chodzi tu bowiem nie tylko o zdrowie samego pracownika, ale też o to, by produkowane było mięso najwyższej jakości.

Wysokiej jakości mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe

Praca w wykrawalni mięsa zaczyna się bardzo wcześnie rano. Aby do sklepów trafiły świeże piersi z kurczaka, udka z kurczaka, schab wieprzowy albo ligawa wołowa, wykrawacz musi się stawić w pracy o świcie. Do obowiązków osoby zatrudnionej na tym stanowisku należy trybowanie kości, usuwanie chrząstek, tłuszczu i skóry, a także klasowanie mięsa. Niektóre prace w hurtowni mięsa Robmar wykonywane są na maszynach, jak na przykład błoniarka albo skórowaczka. Maszyny i urządzenia mające kontakt z produktem żywnościowym, jakim jest mięso, muszą być doskonałej jakości i wykonane z materiałów, które zachowują najwyższe standardy higieniczne, na przykład ze stali nierdzewnej. Wilki do mięsa, taśmowe piły do kości czy elektryczny rozdrabniacz muszą być łatwe do mycia pod strumieniem bieżącej wody i do wyczyszczenia szmatką.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz