Artykuł sponsorowany

Mięso, wędliny i nie tylko, czyli czym zajmuje się producent mięsa

Mięso, wędliny i nie tylko, czyli czym zajmuje się producent mięsa

Producent mięsa odpowiedzialny jest za cały proces wyrobu produktów mięsnych. Jego usługi obejmują czynności uboju, właściwą produkcję oraz późniejszą dystrybucję. Jako jeden z sektorów związanych z produkcją żywności, wyrób mięsa wędlin i produktów pochodzenia zwierzęcego, działalność producenta mięsa poddawana jest szczegółowej kontroli pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia.

Tylko bezpieczne wyroby

Nim mięso czy wędliny trafią na nasz stół, poddawane są licznym testom jakości. Do spożycia dopuszczane są wyłącznie te produkty, które nie stanowią żadnego zagrożenia dla naszego zdrowia. Dlatego producenci tacy jak Bartpol Trading przywiązują ogromną wagę do przestrzegania krajowych i międzynarodowych norm produkcji mięsa. Zła jakość spożywanego mięsa oraz wędlin ma oczywiście negatywny wpływ na nasze zdrowie, ale też decyduje o smaku wyrobów.

Rozporządzenie ministra rolnictwa określa szczegółowo warunki weterynaryjne do produkcji, transportu i składowania mięsa. Określa ono między innymi, ile razy mięso może być zamrażane, konkretne warunki, w jakich może nastąpić dany sposób obróbki i inne wymagania, które warunkują bezpieczeństwo produktu.

Pamiętać należy, że inne właściwości ma mięso wołowe, inne mięso drobiowe, a jeszcze inną charakterystykę ma mięso wieprzowe. Proces produkcji tych wyrobów musi być zatem dopasowany do rodzaju.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Zwierzęta są źródłem wielu wyrobów różnego rodzaju. Do głównych należą oczywiście mięso oraz wędliny, jednak to nie wszystko. Dużą część przemysłu stanowi produkcja jaj mleka i produktów przetwórstwa mlecznego.

Nie są one jednak bezpośrednio związane z produkcją mięsa. Temu procesowi towarzyszy wytapianie tłuszczów, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni – smażenie na smalcu jest zdrowsze niż wykorzystanie olejów roślinnych. Samo mięso przyjmuje też różne postaci. Wykorzystujemy w naszych potrawach świeże, gotowane, smażone lub pieczone mięso, mięso suszone wędzone i solone, wędliny oraz kiełbasy. Dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju pasztety i puddingi mięsne. Z procesem produkcji mięsa wiąże się również produkcja pierza i puchu. Niewykorzystane stałyby się niejako odpadem uboju.

Od uboju do dostarczenia

Producent mięsa odpowiedzialny jest za cały proces produkcji – od nabycia żywca do przewozu wyrobów do klienta. Jego działalność obejmuje czynności ubojowe, ponieważ już sposób ich przeprowadzenia, a znaczenie dla jakości mięsa. Sam zajmuje się też transportem mięsa. W zależności od skali, na jaką działa producent jest to krajowy i zagraniczny przewóz mięsa.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz