Artykuł sponsorowany

Maszyna do bitej śmietany jako must have w lodziarni

Maszyna do bitej śmietany jako must have w lodziarni

Wiele osób nie wyobraża sobie delektowania się ulubionym deserem bez dodatku bitej śmietany. Właściciele lodziarni i cukierni na ogół doskonale zdają sobie z tego sprawę. Dlatego wielu z nich decyduje się na zaopatrzenie swojego lokalu gastronomicznego w wysokiej jakości maszynę do robienia tego przysmaku. Sprawdź, czym wyróżnia się to urządzenie oraz dlaczego warto w nie zainwestować.

Mechanizm działania maszyny do bitej śmietany

Maszyna do bitej śmietany – jak sama nazwa wskazuje – służy do wytwarzania tego pysznego dodatku. Najczęściej znajduje ona zastosowanie w cukierniach, lodziarniach oraz kawiarniach. Urządzenie to wyposażone jest w funkcjonalny zbiornik o pojemności od 1,5 do 5 litrów. Panującą wewnątrz temperaturę można sprawdzić dzięki zlokalizowanemu na zewnątrz automatu termometrowi. Sprzęt do bitej śmietany działa na podobnych zasadach jak maszyna do lodów włoskich. Najpierw należy obniżyć panującą wewnątrz niego temperaturę do poziomu około 5°C. Później wlewa się do zbiornika zimną śmietanę. Potem należy odpowiednio uregulować parametry sprzętu. Dotyczy to w szczególności wyboru odpowiedniego stopnia napowietrzenia produktu. Ubijanie śmietany odbywa się automatycznie. Po przygotowaniu wyrobu można przystąpić do jego dozowania, dobierając wielkość porcji do indywidualnych wymagań klienta. Maszyny do bitej śmietany są cenione przez użytkowników głównie z uwagi na ich funkcjonalność oraz prostotę obsługi. Do ich niewątpliwych zalet można także zaliczyć łatwość czyszczenia. Niektóre modele dysponują systemem samoczyszczącym.

Jak wybrać najlepszą maszynę do bitej śmietany?

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest łatwym zadaniem. Przed podjęciem decyzji zakupowej trzeba bowiem zwrócić uwagę na różne kwestie. Trzeba mieć świadomość, że w profesjonalnych lokalach gastronomicznych najlepiej sprawdzają się urządzenia pracujące cicho i wydajnie. Idealnym rozwiązaniem zazwyczaj okazują się modele z elektronicznym sterowaniem. Znajdują się one w ofercie takich firm, jak producent maszyn do lodów AP POLSKA KIECOŃ. Przy dobieraniu odpowiednich modeli automatów do bitej śmietany warto także zwrócić uwagę na pojemność urządzenia. Większa wartość tego parametru oznacza możliwość dłuższego wytwarzania śmietany bez konieczności ładowania zbiornika.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz