Artykuł sponsorowany

Kuchenny blat z kamienia naturalnego – jaki materiał wybrać?

Kuchenny blat z kamienia naturalnego – jaki materiał wybrać?

Trwałe, piękne i doskonale pasujące do nowoczesnych aranżacji. Mowa oczywiście o blatach kuchennych z kamienia, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem Polaków. Mają one dużą przewagę nad blatami laminowanymi, które prezentują się dobrze jedynie przez kilka miesięcy po zakupie. Obecnie wolimy zapłacić więcej, lecz cieszyć się pięknym efektem przez długie lata. Pozostaje tylko pytanie, jaki kamień naturalny najlepiej sprawdzi się w kuchni?

Blat kuchenny z granitu

Granit jest skałą typu głębinowego, który wieki temu powstał na skutek powolnego zastygania magmy pod powierzchnią ziemi. Zbudowany jest z kwarcu, skalenia i miki. Granit znany jest nam jako surowiec niezwykle trwały. Wykazuje dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysokie i niskie temperatury oraz działanie substancji chemicznych. Jak podkreśla przedstawiciel z firmy Kam-Bud – granit łatwo poddaje się obróbce, przez co stworzone z niego blaty kuchenne mogą mieć niemalże dowolny kształt.

Granit jest surowcem bardzo różnorodnym pod względem ziarnistości i barwy. Występuje niemal we wszystkich odcieniach – od głębokiej czerni po jasne odcienie beżu. Dzięki temu możliwe jest idealne dopasowanie tego materiału do planowanej aranżacji wnętrza. Granitowe blaty kuchenne cechują się olbrzymią wytrzymałością, są łatwe do utrzymania w czystości oraz prezentują się nieskazitelnie przez wiele lat. Są również bardzo funkcjonalne – na granitowym blacie możemy postawić garnek z gorącą zupą, bez obaw o powstanie przebarwień czy pokroić warzywa, nie bacząc na ewentualne zarysowania.

Blat kuchenny z marmuru

Marmur jest kamieniem szlachetnym, który od dawien dawna stosowany jest do wykończania wnętrz. Skała ta występuje w wielu odcieniach, jednak za najcenniejsze uznawane są marmury o jasnej barwie z wyraźnie widocznym żyłkowaniem. Choć nie da się ukryć, że marmurowe blaty kuchenne wyglądają zachwycająco, istnieją liczne przeciwwskazania, by stosować tę skałę w takiej właśnie roli. Przede wszystkim marmur jest nasiąkliwy, więc z łatwością powstają na nim przebarwienia.

Gdy coś rozleje się po takim blacie, należy bezzwłocznie wytrzeć to miejsce do sucha. Oczywiście można zastosować odpowiedni impregnat, który ograniczy przenikanie substancji w strukturę kamienia, lecz zabieg ten należy powtarzać. Marmur cechuje się też dużo większą ścieralnością niż granit, dlatego stanowi nieco mniej trwałą inwestycję. Z drugiej strony, marmurowy blat i tak posłuży nam o wiele dłużej niż ten z płyty wiórowej.

Blat kuchenny z konglomeratu

Blaty z konglomeratu kwarcowego są znacznie tańsze od swoich granitowych i marmurowych odpowiedników. Charakteryzują się także dużą odpornością na uderzenia i zarysowania, co sprawia, że grono ich zwolenników stale się powiększa. Blaty kuchenne z konglomeratu są lekkie, więc nie trzeba dodatkowo wzmacniać szafek, by mogły je udźwignąć. Materiał ten zbudowany jest bowiem ze zmielonego kwarcu oraz elastycznej żywicy poliestrowej. Występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, w wersji matowej bądź polerowanej. Do złudzenia przypomina wręcz naturalny kamień.

Opracowanie:
Sejny, Powstańców Sejneńskich 19B
tel. 509 808 035
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz