Które produkty pszczele warto kupić?
Miody – płynne złoto!
Miody są najpopularniejszym produktem pszczelim i można go znaleźć w niemal każdym domu. To nie tylko zdrowy zamiennik białego cukru, ale też smakołyk, którzy można spożywać w rozmaitej formie. Podnoszą odporność i można stosować je również zewnętrznie – do pielęgnacji skóry. Oprócz zwykłych miodów kwiatowych i spadziowych, które zna każdy, warto wiedzieć kilka ciekawostek na temat miodów manuka.
Krzew manuka, z którego wytwarzany jest miód, pochodzi z Nowej Zelandii i został odkryty przez Maorysów. Miody te mają duże stężenie methylglyoxalu. Działają przeciwbakteryjnie i wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Bardzo często stanowią dodatek do domowych maseczek przeciwtrądzikowych. Zapewniają odpowiednie nawilżenie i odżywienie skóry. Miód manuka można stosować jako dodatek do deserów lub w celach leczniczych, na czczo rano lub tuż przed zaśnięciem około 2-3 łyżeczki.
Miody zwykłe, manuka oraz inne prozdrowotne produkty pszczele można znaleźć między innymi w ofercie sklepu a-medyczny.pl, który prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Propolis, czyli kit pszczeli
Propolis jest nazywany również pszczelim kitem, gdyż pszczoły używają go do uszczelniania ula, aby zabezpieczyć swoje gniazda przed chorobotwórczymi patogenami np. bakteriami lub grzybami. Wyglądem przypomina żywicę i często stosuje się go do przygotowania syropów i nalewek leczniczych na bazie alkoholu. Wspomaga leczenie przeziębienia, grypy i infekcji dróg oddechowych. Osoby cierpiące na parodontozę i zapalenie dziąseł mogą żuć kuleczkę propolisu, w celach antybakteryjnych i przyśpieszających gojenie. Bardzo często propolis jest składnikiem naturalnych kosmetyków o właściwościach odżywiających i przeciwzmarszczkowych.
Pierzga pszczela
Można powiedzieć, że pierzga to mieszanka wszystkiego po trochu. Składa się z miodu, pyłku, propolisu, mleczka pszczelego oraz enzymów pszczelich. Następnie jest poddawana fermentacji mlekowej i beztlenowej w ulu. Pierzga jest substancją odżywczą, którą pszczoły gromadzą na czas braku pożytku w środowisku naturalnym. Wysoka koncentracja składników odżywczych sprawia, że pierzga od lat znajduje się w naturalnej apteczce. Można ją spożywać w czasie przeziębienia dla wzmocnienia organizmu lub profilaktycznie – w celu podniesienie odporności. Łyżeczkę pierzgi wystarczy rozpuścić w szklance letniej wody i odstawić na 8 godzin, a następnie wypić. Dobrze jest odstawiać pierzgę na noc i pić z samego rana.