Artykuł sponsorowany

Jedz zdrowo i smacznie – wybieraj najlepsze wędliny

Jedz zdrowo i smacznie – wybieraj najlepsze wędliny

Obecnie coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co ląduje na naszych talerzach. Chcemy jeść zdrowo i unikamy wysoko przetworzonych produktów. Polacy uwielbiają wędliny – szynki, kiełbasy i pasztety codziennie pojawiają się w naszym menu. Dlatego powinniśmy z wyjątkową dbałością sprawdzać, skąd pochodzą kupione przez nas wędliny i wybierać tylko te najwyższe jakości. Po czym poznać, że zaopatrzyliśmy lodówkę w dobre wyroby mięsne? Podpowiadamy.

Zanim sięgniemy po wędlinę ze sklepowej półki i wrzucimy ją do koszyka, powinniśmy sprawdzić, czy jest to produkt godny zaufania i bezpieczny dla naszego zdrowia. Jakie wędliny będą dla nas najlepsze? Czym się kierować podczas zakupów?

Renomowany producent

Zawsze warto wybierać wyroby od sprawdzonych, renomowanych producentów, którzy szczycą się uznaniem w branży jak Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wołex w Czernichowie, w województwie małopolskim. Firma jest uznanym producentem tradycyjnych wędlin przygotowywanych według naturalnych receptur. W jej ofercie znajduje się kiełbasa żywiecka, grillowa z serem, podwawelska i kiełbasa po staropolsku. Zakład specjalizuje się także w produkcji kiełbasy Lisieckiej, która jest produktem regionalnym, certyfikowanym przez Unię Europejską.

Skład wędliny

Skład wyrobu mięsnego jest niezwykle ważny, dlatego, zanim skusimy się na daną szynkę, kiełbasę, czy pasztet zawsze sprawdźmy jego skład. Przede wszystkim zwróćmy uwagę, jaki procent całego produktu stanowi mięso – im większy udział mięsa w składzie, tym lepszej jakości jest dany wyrób. Koniecznie przyjrzyjmy się także innym składnikom –konserwantom, sztucznym barwnikom i wypełniaczom. Im jest ich mniej, tym lepiej. Pamiętajmy jednak, że obecnie możemy znaleźć tradycyjne, naturalne wyroby bez konserwantów, które zachwycają smakiem i aromatem i to właśnie po nie powinniśmy sięgać najczęściej.

Dobre wędliny tworzone są z wysokiej jakości mięsa, bez konserwantów i według tradycyjnych receptur. Wędzone są w wędzarniach, opalanych drewnem olchowo-bukowym. Pamiętajmy, żeby z uwagą sprawdzać skład szynek i kiełbas, które trafiają na talerze naszych bliskich. Dzięki temu zyskamy pewność, że wędliny są nie tylko pyszne, ale także bezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego zawsze weryfikujmy zarówno skład produktu, jak i jego producenta.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz