Artykuł sponsorowany

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w cebuli, brukselce i porze?

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w cebuli, brukselce i porze?

Warzywa posiadają w swoim składzie mnóstwo wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Dzięki nim nasz organizm może być wolny od wielu chorób, takich jak np. udar, zawał lub nawet nowotwory. Warzywa to podstawa piramidy zdrowego odżywiania, co oznacza, że każdy powinien spożywać je codziennie. Dodatkowym plusem jest ich niewielka kaloryczność, więc nie trzeba się ograniczać w czasie jedzenia. To ważne, aby spożyć co najmniej 0,5 kg warzyw na dobę. 

Dlaczego warto docenić właściwości cebuli?

Właściwości lecznicze cebuli były doceniane wiele lat wcześniej. Zaliczamy do nich bakteriobójczość, którą warzywo posiada, zarówno dzięki swoim lotnym składnikom (fitoncydom), uwalniającym się w czasie krojenia albo miażdżenia, jak i związkom nielotnym, znajdującym się w miąższu. Ponadto wpływa na pobudzenie wydalania moczu oraz usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Cebula jest szczególnie polecana osobom, które cierpią na zaburzenia oddawania moczu, albuminurię, uremię, choroby związane z opuchlizną, reumatyzm i artretyzm. Każdy z nas może liczyć na zwiększenie odporności, obniżenie ciśnienia oraz zawartości cukru we krwi. Ponadto cebula posiada w swoim składzie mikroelementy i witaminy C, A, B1, B2, PP. 

Pozytywne właściwości brukselki

Brukselka jest bogata w cenne substancje. Występują w niej witaminy A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Zawiera również minerały, czyli: magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, wapń, selen, potas i mangan. Jest bogata także w przeciwutleniacze, których zadaniem jest ochrona komórek przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Brukselka, tak jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, posiada właściwości zapobiegające nowotworom. Zawiera sporo glukozynolanów – substancji, które efektywnie chronią przed rakiem płuc, piersi, prostaty lub żołądka. 

Brukselka nie jest kaloryczna, ponieważ ma tylko 37 kcal w 100 g. Jest to więc idealny produkt dla osób, które chciałyby pozbyć się zbędnych kilogramów. To warzywo posiada dużo błonnika oraz białka. Kiedy więc spożywamy brukselkę, na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie mamy napadów wilczego głodu. 

Dlaczego warto jeść por?

Por pojawił się w Polsce dzięki królowej Bonie, która urodziła się we Włoszech. Kobietę fascynowała rodzima kuchnia i dlatego zajmowała się sprowadzaniem wielu egzotycznych owoców i warzyw.

Por posiada w swym składzie mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na stan zdrowia i samopoczucie. To warzywo zawiera kemferol, pobudzający wytwarzanie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych. Dlatego możliwe jest kontrolowanie napięcia ścian żył i tętnic.

Por zawiera solidną dawkę kwasu foliowego, który posiada działanie przeciwmiażdżycowe, ponieważ obniża stopień homocysteiny we krwi. Kiedy stężenie tego związku jest zbyt wysokie, zaczynają powstawać choroby układu krążenia.

Z jakiego źródła czerpać potrzebne zasoby warzyw? Świetnym wyborem będzie kontakt z firmą Intermax PHU Export import, z siedzibą w Pońcu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz