Jakie urządzenia chłodnicze wybrać dla gastronomii?
Urządzenia chłodnicze
Chłodziarki, komory chłodnicze czy szafy chłodnicze są wykorzystywane w praktycznie każdej restauracji i lokalu serwującym jedzenie. Odpowiednie przechowywanie surowców jest kluczową kwestią dla jakości dań, zdrowia i bezpieczeństwa ludzi. Mięso, nabiał, jajka, warzywa muszą być świeże i mieć najwyższą jakość. Dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniego sprzętu chłodniczego. Rodzaj urządzeń należy dobrać do asortymentu, jakiego mamy najwięcej w lokalu. Jeśli serwujemy duże ilości mięsnych dań, musimy mieć dużo miejsca, aby przechowywać surowiec. Duże chłodziarki i komory chłodnicze będą wtedy najlepszym rozwiązaniem. Szafy i lady chłodnicze nadają się do krótkiego przechowywania wyrobów gotowych, np. ciast w cukierniach, deserów lub przystawek.Odpowiednia temperatura chłodzenia dostosowana do rodzaju surowca, pozwala zachować jego jakość, walory smakowe oraz substancje odżywcze. Ważne jest też, aby mieć kontakt z serwisem urządzeń chłodniczych Klimar, który szybko i sprawnie likwiduje awarię.
Jaką szafę chłodniczą wybrać?
Szafy chłodnicze czyli popularnie zwane lodówki, są najczęściej wybierane do lokali gastronomicznych. Szafa chłodnicza ma większy zakres temperatur niż standardowa lodówka (od 0 do 15oC). Wybierając szafę chłodniczą do swojego lokalu warto pamiętać o kilku kwestiach:
- przeszklone drzwi czy pełne - dzięki przeszkleniu od razu widać co znajduje się w środku, bez konieczności otwierania szafy,
- pojemność - należy ją dostosować do ilości surowców jakie zużywamy,
- wielkość - musimy pamiętać o ilości miejsca, jakie mamy do dyspozycji w kuchni,
- poziom hałasu - warto wiedzieć z jakim natężeniem dźwięku będzie pracować urządzenie. Dla komfortu pracowników warto wybrać mniej decybeli,
- klasa klimatyczna - czyli warunki wymagane do prawidłowej pracy urządzenia (temperatura otoczenia, wilgotność itp.),
- energooszczędność, czyli klasa energetyczna - warto wiedzieć ile prądu będzie zużywać nasza szafa. Najmniej zużywają go urządzenia oznaczone klasą A+++. Jej koszt może znacząco różnić się od sprzętu niższej klasy. Warto więc wykonać potrzebne kalkulacje związane z ilością prądu, jaką zużywamy w lokalu,
Wybierając szafę chłodniczą do lokalu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe czy możliwość personalizacji.