Artykuł sponsorowany

Jakie urządzenia chłodnicze wybrać dla gastronomii?

Jakie urządzenia chłodnicze wybrać dla gastronomii?
Przechowywanie surowców kuchni profesjonalnej, to duże wyzwanie dla każdego właściciela restauracji. Zwłaszcza jeżeli chodzi o produkty szybko psujące się, takie jak nabiał, mięso, jajka, itp. Dlatego zakup urządzeń chłodniczych przeznaczonych do gastronomii, pomoże zaoszczędzić dużo nerwów i pieniędzy. Chłodziarki i szafy chłodnicze, to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego, dlatego trzeba je wybrać z głową. 

Urządzenia chłodnicze 

Chłodziarki, komory chłodnicze czy szafy chłodnicze są wykorzystywane w praktycznie każdej restauracji i lokalu serwującym jedzenie. Odpowiednie przechowywanie surowców jest kluczową kwestią dla jakości dań, zdrowia i bezpieczeństwa ludzi. Mięso, nabiał, jajka, warzywa muszą być świeże i mieć najwyższą jakość. Dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniego sprzętu chłodniczego. Rodzaj urządzeń należy dobrać do asortymentu, jakiego mamy najwięcej w lokalu. Jeśli serwujemy duże ilości mięsnych dań, musimy mieć dużo miejsca, aby przechowywać surowiec. Duże chłodziarki i komory chłodnicze będą wtedy najlepszym rozwiązaniem. Szafy  i lady chłodnicze nadają się do krótkiego przechowywania wyrobów gotowych, np. ciast w cukierniach, deserów lub przystawek.Odpowiednia temperatura chłodzenia dostosowana do rodzaju surowca, pozwala zachować jego jakość, walory smakowe oraz substancje odżywcze. Ważne jest też, aby mieć kontakt z serwisem urządzeń chłodniczych Klimar, który szybko i sprawnie likwiduje awarię.

Jaką szafę chłodniczą wybrać?

Szafy chłodnicze czyli popularnie zwane lodówki, są najczęściej wybierane do lokali gastronomicznych. Szafa chłodnicza ma większy zakres temperatur niż standardowa lodówka (od 0 do 15oC). Wybierając szafę chłodniczą do swojego lokalu warto pamiętać o kilku kwestiach:

  • przeszklone drzwi czy pełne - dzięki przeszkleniu od razu widać co znajduje się w środku, bez konieczności otwierania szafy,
  • pojemność - należy ją dostosować do ilości surowców jakie zużywamy, 
  • wielkość - musimy pamiętać o ilości miejsca, jakie mamy do dyspozycji w kuchni,
  • poziom hałasu - warto wiedzieć z jakim natężeniem dźwięku będzie pracować urządzenie. Dla komfortu pracowników warto wybrać mniej decybeli, 
  • klasa klimatyczna - czyli warunki wymagane do prawidłowej pracy urządzenia (temperatura otoczenia, wilgotność itp.),
  • energooszczędność, czyli klasa energetyczna - warto wiedzieć ile prądu będzie zużywać nasza szafa. Najmniej zużywają go urządzenia oznaczone klasą A+++. Jej koszt może znacząco różnić się od sprzętu niższej klasy. Warto więc wykonać potrzebne kalkulacje związane z ilością prądu, jaką zużywamy w lokalu,

Wybierając szafę chłodniczą do lokalu gastronomicznego, należy zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe czy możliwość personalizacji. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz