Artykuł sponsorowany

Jakie są różnice między kieliszkami do białego wina a kieliszkami do wina czerwonego?

Jakie są różnice między kieliszkami do białego wina a kieliszkami do wina czerwonego?

Wino to szlachetny i elegancki trunek. Pije się je przy okazji toastów oraz szczególnych wydarzeń, ale jest też wspaniałym dodatkiem podkreślającym smak potraw. Niektóre butelki wina mają zawrotną cenę. Natomiast sposób i temperatura jego podawania różnią się w zależności od tego, czy serwowane będzie wino białe, czy czerwone. Poniżej podpowiadamy, jakich kieliszków należy używać do różnych rodzajów tego trunku.

Dlaczego tak ważny jest właściwy wybór kieliszków do wina?

Wino to trunek, który na stałe wpisał się we współczesną kulturę. Z jego piciem wiąże się długa tradycja, a jego smakosze celebrują otworzenie każdej butelki. To, jaki kieliszek należy wybrać do konkretnego gatunku wina, jest określone przez obyczaje. Używanie właściwego rodzaju szkła świadczy o dobrych manierach i znajomości zasad nakrywania stołu.

Jednak za niuansami dotyczącymi podawania wina w odpowiednich kieliszkach stoją bardziej złożone przyczyny. Szkło takie, a zwłaszcza jego kształt, ma kolosalny wpływ na walory smakowe trunku. Umożliwia jego oddychanie, co przekłada się bezpośrednio na jego jeszcze intensywniejszy i głębszy aromat.

Sklepowe półki uginają się pod różnymi rodzajami kieliszków do wina. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, jak duże znaczenie dla serwowanego w nich trunku ma ich kształt. Dlatego też jego miłośnicy powinni zaopatrzyć się w minimum dwa rodzaje kieliszków” – mówi ekspert ze sklepu Porcelana24.pl.

Jak dobrać szkło do gatunku wina?

Podstawowym kryterium, na które należy zwrócić uwagę, serwując wino, jest jego kolor. Podanie trunku w nieodpowiednim szkle przełoży się niekorzystnie na wyczuwalność jego bukietu.

Białe wino powinno być podawane w niższych kieliszkach, które charakteryzują się tym, że mają smukłą czaszę. Dzięki temu na dłużej zachowa ono niską temperaturę, co gwarantuje wydobycie głębi jego aromatów.

Do czerwonego wina należy wybierać kieliszki w zależności od tego, czy serwowany gatunek należy do lekkich, czy ciężkich. W pierwszym przypadku trzeba używać szkła o nieco pękatej czaszy. Natomiast wino cięższe musi być podawane w kieliszku mającym wyraźnie szerszą czaszę. Dzięki temu uwalniający się zapach alkoholu jest praktycznie niewyczuwalny, a trunek zyskuje delikatniejszy, subtelniejszy smak. Kieliszki takie powinny być też wyższe niż w przypadku szkła do białego wina.

Nie oznacza to jednak, że wszystkie kieliszki do wina muszą wyglądać jednakowo. Może charakteryzować je oryginalna forma oraz nowoczesny projekt. Trzeba pamiętać też, że szkło to ozdoba każdego stołu, dlatego warto postawić na elegancko wykończone kieliszki.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz