Artykuł sponsorowany

Jaki wpływ na zdrowie człowieka ma mleko i przetwory mleczne?

Jaki wpływ na zdrowie człowieka ma mleko i przetwory mleczne?
Nabiał pełni ważną rolę w zdrowym odżywianiu. Jest źródłem wielu składników odżywczych, które trudno zastąpić przy całkowitej eliminacji produktów nabiałowych. W skład tej grupy wchodzą różnego rodzaju przetwory mleczne; sery, masła, jogurty, kefiry i inne. Mimo, że powstało wiele mitów na temat nabiału, to z  naukowego punktu widzenia sprzyja on zdrowiu człowieka. Jakie zalety niesie z sobą regularne spożywanie mleka i jego przetworów? Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując te produkty w sklepach?

Nabiał to źródło wapnia

Wapń to podstawowy materiał budulcowy naszych kości. Wpływa również na funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymywanie odpowiedniego pH krwi. Składnik ten jest szczególnie potrzebny w okresie dorastania, gdy młodzi ludzie szybko rosną. Zwiększone zapotrzebowanie na wapno występuje również w wieku starszym, gdy organizm słabiej go przyswaja. Niedobór tego składnika w organizmie skutkuje osłabieniem kości, przez co będą one bardziej podatne na różnego typu złamania. Sprzyja również osteoporozie, która jest chorobą nazywaną ,,cichym złodziejem kości''. Warto więc zadbać o codzienną dawkę wapnia, która spełni zapotrzebowanie organizmu.

Produkty nabiałowe dostarczają nam białko

Spożywając mleko lub przetwory mleczne, dostarczamy do organizmu nie tylko niezbędne wapno, ale również białko. Jest to składnik mięśni, a więc szczególną ilość tego typu produktów powinny przyjmować osoby, które uprawiają intensywne treningi. Właściwa dzienna ilość nabiału zalecana jest również ludziom, którzy toczą walkę z otyłością. Produkty mleczne, poza białkiem i wapnem, zawierają także łatwo przyswajalne tłuszcze, sole mineralne i witaminy. Nie są to więc tzw. ,,puste kalorie''. 

Czy produkty mleczne mogą nam zaszkodzić?

Mleko i przetwory mleczne to zwykle czynniki, które sprzyjają zdrowiu człowieka. Wysoka wartość odżywcza tego typu produktów przekłada się na zapobieganie chorobom. Istnieje grupa osób, które powinny powstrzymać się od ich spożywania – mowa tu o osobach, które nie tolerują laktozy. W takim przypadku pojawiają się silne reakcje alergiczne po spożyciu przetworów mlecznych. Na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów bez laktozy. Dla większości z nas mleko jest jednak składnikiem, który niesie z sobą pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Warto zwrócić uwagę na jakość tych produktów, przed ich zakupem – wybierajmy sprawdzone firmy, takie jak Laktopol-A sp. z o.o. 
Opracowanie:
Łosice, Czarkowskiego 8
tel. 83 357 22 51
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz