Artykuł sponsorowany

Jaki chleb jest dla nas najzdrowszy? Podpowiadamy!

Jaki chleb jest dla nas najzdrowszy? Podpowiadamy!

Chleb gości na naszych stołach niema codziennie i niemal nigdy się nam nie nudzi. Niestety, coraz trudniej znaleźć dobry, zdrowy, tradycyjny bochenek. Na poszukiwanie dobrego chleba nie ma sensu iść do marketu – znajdziemy go tylko w dobrej, tradycyjnej piekarni. Kiedy już się do niej wybierzemy, powinniśmy wiedzieć, jaki chleb wybrać, żeby był nie tylko smaczny, ale także zdrowy.

Najzdrowszy wybór

Szukając najzdrowszego chleba, po pierwsze musimy wykluczyć wszystkie bochenki z sztucznymi dodatkami i polepszaczami smaku. Lepiej omijać też chleb drożdżowy. Wśród najzdrowszych rodzajów pieczywa, najczęściej wymienia się przede wszystkim chleb żytni. Ważne, by był to chleb wypiekany na zakwasie. Chleb żytni jest sycący, ma charakterystyczny, lekko kwaskowy smak i często jest dość wilgotny. Taki chleb znajdziemy na przykład w ofercie piekarni FPH Sokół sp.j. Zygmunt Nielipiński i Wspólnicy. Występuje on tam w dwóch wersjach – jako chleb żytni pytlowy i razowy. Żeby chleb był zdrowy i sycący, a powstające z niego kanapki stanowiły pełnowartościowy posiłek, warto wybierać chleb z pełnym ziarnem, z dodatkiem słonecznika, dyni, lub lnu. Każde z tych ziaren jest skarbnicą wielu potrzebnych człowiekowi mikroelementów. Pełnoziarnisty chleb dostarczy nam błonnika  i witamin z grupy B, żelaza, oraz innych cennych składników.

Dla smakoszy

Chociaż to, by pieczywo było zdrowe ma ogromne znaczenie, to nie zawsze musimy decydować się na chleb, który jest po prostu najzdrowszy. Często ważnym kryterium jest też po prostu smak. W końcu jedzenie ma nam sprawiać przyjemność! Na szczęście, kupując w dobrej piekarni, mamy pewność, że każdy produkt jest dobrej jakości, możemy więc swobodnie wybierać to co nam najbardziej smakuje. Ciekawą opcją jest na przykład chleb litewski – z mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem miodu, syropu ziemniaczanego oraz otrębów żytnich. Od czasu do czasu możemy też sobie pozwolić na zakup chleba na drożdżach – smaczną opcją jest na przykład chleb słowiański. Bardzo smaczny i sycący jest chleb wiejski – z mąki pszennej, żytniej i płatków ziemniaczanych. Warto znaleźć swoją sprawdzoną, ulubioną piekarnię, taką jak wspomniana już piekarnia Sokół. Kupując tradycyjnie wypiekane bochenki, możemy na nowo odkryć smak chleba i cieszyć się nim, bez obaw o własne zdrowie. Starajmy się jednak unikać zwykłego, białego pieczywa z mąki pszennej, lub przynajmniej je ograniczmy. Jedząc codziennie białe pieczywo możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz