Artykuł sponsorowany

Jak skomponować menu na wesele?

Jak skomponować menu na wesele?
Weselny catering powinien być przede wszystkim smaczny i w ilości, która wystarczy, żeby nasycić wszystkich gości. Bardzo ważne jest nie tylko dobranie ilości dań, ale również ich typów oraz czasu serwowania. W jaki sposób skomponować weselne menu i czy warto gotować samodzielnie, czy może lepszym rozwiązaniem będzie catering przygotowany przez profesjonalistów?

Ile dań przewidzieć?

Według polskiej tradycji większość wesel to wielogodzinna zabawa, niekiedy kończąca się kolejnego dnia nad ranem. Wobec tego menu weselne powinno składać się z dań, które będą serwowane przez cały czas jej trwania.

Najważniejsze dania weselne to:

  • I danie – składa się z zupy, najczęściej lekkiego rosołu z makaronem.
  • II danie – może być serwowane dla każdego gościa indywidualnie, choć o wiele lepszym pomysłem będzie umieszczenie kilku rodzajów mięs oraz dodatków na talerzach i w miskach, aby każdy zjadł to, na co ma ochotę.
  • Ciasto i przystawki – popularne jest serwowanie ich w formie szwedzkiego stołu, dostępnego przez cały czas imprezy.
  • Tort weselny – zwykle jest wystawiany około północy, kiedy goście zaczynają szykować się do zabaw związanych z oczepinami.
  • Ciepła przekąska – pomiędzy 1 a 3 w nocy wiele Par Młodych decyduje się na serwowanie ciepłej przekąski np. flaczków lub barszczu z pasztecikami. Jest to ostatni ciepły posiłek na przyjęciu weselnym.

Gotować czy kupić?

Na samodzielne gotowanie decyduje się coraz mniej osób. Jest to przede wszystkim czasochłonne, a jak wiadomo – Para Młoda i tak będzie miała tego dnia wiele obowiązków. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie zamówienie cateringu w profesjonalnej firmie. Pyszne i pięknie ozdobione weselne potrawy oferuje między innymi firma Yellow Catering, której siedziba znajduje się w Częstochowie. W dzisiejszych czasach samodzielne gotowanie wcale nie jest tańsze. Co więcej, bardzo często nie ma się dostępu do wysokiej jakości produktów spożywczych. Firmy cateringowe mają swoich zaufanych dostawców, dzięki czemu mięsa, owoce i warzywa są do nich dostarczane zawsze świeże.

Bez względu na to, czy Młoda Para decyduje się na samodzielne gotowanie, czy może zamawia catering, nie wolno zapominać o osobach, które są na różnych specjalnych dietach związanych ze stanem zdrowia (niskocukrowa, bezglutenowa, wykluczająca różne alergeny) lub poglądami np. wegetariańska i wegańska. Warto wspomnieć w zaproszeniu, że goście mogą zgłosić informację o specjalnej diecie odpowiednio wcześnie, aby możliwe było przygotowanie dla nich specjalnego posiłku.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz