Artykuł sponsorowany

Jak przedłużyć świeżość pieczywa?

Jak przedłużyć świeżość pieczywa?

Świeże, aromatyczne, chrupiące pieczywo - trudno znaleźć osobę, która by go nie lubiła. Kromka chleba lub bułeczka z ulubionymi dodatkami bywa jedną z najlepszych opcji śniadaniowych. Niestety to właśnie pieczywo jest najczęstszym z wyrzucanych produktów spożywczych. Wyrzucamy je, ponieważ jest spleśniałe lub czerstwe. Warto jednak wiedzieć, że istnieją skuteczne sposoby przedłużenia świeżości pieczywa, a kluczem jest odpowiednie przechowywanie.

Jak przechowywać pieczywo?

Czy wiesz, że odpowiednio przechowywany chleb potrafi dobrze smakować przez 3-4 kolejne dni, a pszenny na zakwasie nawet 7-10 dni? Najlepszym sposobem na przechowywanie pieczywa są torebki i pojemniki, które ograniczają przepływ powietrza i utrzymują odpowiednią wilgotność, np.: papierowe torebki, lniane woreczki, ściereczki, drewniane chlebaki. Chleby i bułeczki najbardziej lubią temperaturę pokojową i ciemne miejsca. Zdecydowanie warto odradzić przechowywanie ich w lodówce (szybko czerstwieją) i w foliowych woreczkach (szybki rozwój szkodliwej pleśni).

Czy warto mrozić pieczywo?

Co zrobić w sytuacji, gdy kupiliśmy za dużo pieczywa lub z innych względów mamy go w nadmiarze? W tym przypadku warto je zamrozić. W zamrażarce może ono przetrwać nawet do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu wystarczy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika (120-160 stopni) i podgrzać przez kilkanaście minut. Pieczywo znów będzie świeże, a skórka chrupiąca i pyszna. Wbrew obiegowym opiniom mrożenie nie wpływa negatywnie na pieczywo - wręcz przeciwnie. Przykładem są popularne kajzerki - gdy są one wypiekane z mrożonego wcześniej ciasta, tak jak to robi Piekarnia Oskroba S.A., są delikatniejsze i bardziej wilgotne niż bułeczki wypiekane z niemrożonego ciasta.

Jak odświeżyć czerstwy chleb?

Już wiemy jak przechowywać pieczywo, aby dłużej pozostało świeże. Teraz czas poznać sposoby na odświeżenie chleba lub bułeczek. Można je oczywiście wyrzucić do śmieci, lecz jeśli nam zależy na ograniczeniu ilości wyrzucanego jedzenia, warto wiedzieć, co można zrobić z takim kilkudniowym pieczywem. Dotyczy to oczywiście sytuacji, gdy chleb lub bułeczki są sczerstwiałe. Jeśli jest na nich pleśń, lepiej od razu ich się pozbyć (pleśń może być niebezpieczna dla zdrowia).

Osoby, które używają w kuchni bułkę tartą, mogą ją przygotować z suchych bułeczek. Wystarczy je zetrzeć na tarce. Bułeczki do bułki tartej powinny być całkowicie wyschnięte. Innym sposobem na sczerstwiałe pieczywo jest przygotowanie grzanek. Wystarczy posypać je ulubionymi ziołami i podgrzać w piekarniku. Chlebek może się również przydać do zupy chlebowej lub zakwasu chlebowego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz