Jak przechowywać warzywa i owoce, by pozostały świeże na długo?
Rocznie na świecie marnuje się miliony ton jedzenia. Spowodowane jest to nie tylko zbyt dużą ilością kupowanej żywności, ale przede wszystkim złym przechowywaniem. Różne gatunki owoców i warzyw wymagają odmiennego traktowania, aby jak najdłużej zachowywały swoją świeżość. Dobrze jest wiedzieć, czy lepiej trzymać je w lodówce, czy może w temperaturze pokojowej. Wiedza ta pozwoli także na oszczędzenie pieniędzy, wydawanych na kupowanie żywności.
Lodówka vs kuchenny blat
Miejsce przechowywania warzyw i owoców jest zależne od kilku czynników. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na stopień dojrzałości. Kiedy warzywo lub owoc jest już bardzo dojrzałe, lepiej umieścić je w lodówce, gdyż może to stanowić dla niego swoistą reanimację. Istotnym czynnikiem jest też kraj pochodzenia. Tropikalne owoce powinny być trzymane w suchym i dosyć ciepłym miejscu. Banany, cytryny, grejpfruty, melony czy pomarańcze, nie powinny znajdować się w lodówce. Będąc w niej, tracą swoje walory smakowe i szybciej się psują. A przecież cytryna poza lodówką może zachowywać swoją świeżość nawet 2 tygodnie!
Do lodówki nie powinno się także wkładać tych owoców i warzyw, które są jeszcze niezbyt dojrzałe. Wbrew pozorom pomidor nie powinien przebywać w chłodzie. Traci wtedy aromat i sprężystość. Ogórek zachowa również swoje walory smakowe, jeśli zostanie przechowany w temperaturze pokojowej.
Warunki przechowywania
Zasada mówiąca, że mycie owoców i warzyw powinno odbywać się bezpośrednio przed podaniem, jest po części prawdą. Z pewnością nie powinno się ich pozostawiać mokrymi, ale jeśli zostaną wytarte do sucha, to bez problemu można je przechowywać. W lodówce powinno się przechowywać m.in. brokuły, czereśnie, marchewki, por i winogrona. Najlepiej jest umieścić je w szufladach lodówki. Warzywa i owoce powinny znaleźć się w osobnych przegrodach. Do tych jarzyn, które nie znoszą chłodu, wystarczy półmisek. Z kolei dla ziemniaków dobrze przygotować suche i ciemne miejsce poza lodówką.
Hurtownia wielobranżowa Leny Rogalskiej oferuje zawsze świeże produkty, jednak to od konsumenta zależy czy takie pozostaną. Nie każdy wie, że owoce i warzywa mogą wydzielać etylen. Ten gaz prowadzi do przyspieszania dojrzewania innych jarzyn znajdujących się w ich pobliżu. Dlatego pomidora, paprykę czy banana lepiej odseparować od reszty żywności. Oczywiście niezbyt korzystnie na owoce wpływa także zamknięcie w folii czy aluminium. Przyspieszy to proces ich rozkładu. Wystarczy wdrożyć te kilka powyższych zasad, aby wyrzucać znacznie mniej jedzenia.