Artykuł sponsorowany

Jak działa bufet szwedzki?

Jak działa bufet szwedzki?

Bufet szwedzki to przede wszystkim wybór dań i napojów po tym, jak je zobaczymy i ocenimy pod względem wizualnym. Możliwość nałożenia sobie określonej porcji niweluje problemy związane ze zbyt dużym lub zbyt małym posiłkiem. Skorzystanie z bufetu szwedzkiego w restauracji powala zjeść różne posiłki w dowolnej ilości za określoną, niewygórowaną cenę.

Gdzie spotkamy się z formą bufetu szwedzkiego?

Bufet szwedzki jest to charakterystyczny dla hoteli sposób serwowania posiłków. Polega on na tym, że udostępnione jest kilkanaście różnych potraw. Goście sami sobie nakładają to, co chcieliby zjeść i w odpowiadających sobie ilościach. W ten sposób każda osoba korzystająca z bufetu szwedzkiego może sobie ułożyć pełny posiłek według swoich kryteriów kulinarnych i z uwzględnieniem wskazań lub przeciwwskazań dietetycznych. Ze względu na swobodny kontakt z innymi uczestnikami posiłku oraz możliwością rozmów podczas nakładania i jedzenia, bufet szwedzki jest także popularny na różnego rodzaju przyjęciach firmowych i spotkaniach biznesowych. Formę „otwartego talerza” stosują także niektóre restauracje.

Restauracja z bufetem szwedzkim

W klasycznych punktach gastronomicznych zajmujemy stolik, dostajemy kartę i wybieramy określone dania, za które płacimy tuż przed wyjściem. W niektórych miejscach płacimy z góry przy zamówieniu. Restauracja z bufetem szwedzkim działa na zupełnie innej zasadzie. Określoną kwotę uiszczamy na wejściu, co daje nam swego rodzaju wejściówkę. Przez wybrany przedział czasowy możemy nakładać sobie dostępne dania i jeść do woli to, na co mamy ochotę. Zależnie od miejsca znajdziemy dania główne, zupy, napoje i desery. Pracownik restauracji Bufet Free w Gliwicach dodaje: Poza różnorodnymi daniami goście mogą skorzystać z barku serwującego smaczne drinki, a także z sali gier i zabaw, w której można zagrać w bilard, koszykówkę, lotki czy cymbergaja.

Szybko, dużo, różnorodnie i tanio

Restauracja z bufetem szwedzkim to doskonałe miejsce, by zjeść szybko i dużo. Nie musimy zastanawiać się, co zamówić, ponieważ wizualnie ocenimy, co nam się podoba. Nie trzeba także czekać na realizację zamówienia. Czasu na jednej wejściówce przeważnie jest tyle, że można w spokoju zjeść, wypić i porozmawiać. Niektóre restauracje oferują także wynajem sali bankietowej na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe i spotkania firmowe. Bufet szwedzki podczas tego typu spotkań jest doskonałym rozwiązaniem, bowiem goście mogą swobodnie ze sobą rozmawiać i nie muszą czekać na przynoszenie poszczególnych potraw przez kelnerów.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz