Artykuł sponsorowany

Jak dobrać drzwi do chłodni i mroźni?

Jak dobrać drzwi do chłodni i mroźni?

Chłodnie i mroźnie wykorzystywane są do przechowywania różnego rodzaju surowców i produktów, by jak najdłużej zachowały swoją jakość. Temperatura w chłodniach to zwykle temperatura nieznacznie powyżej zera, a w mroźniach może wynosić nawet kilkadziesiąt stopni na minusie. Chłodnie i mroźnie możemy podzielić na urządzenia lub pomieszczenia dystrybucyjne, przyzakładowe i składowe. Jakie drzwi należy dobrać do chłodni i mroźni?

Odpowiedni projekt i odpowiednie materiały

Chłodnie i mroźnie komorowe, na których skupimy się w kontekście doboru odpowiednich drzwi, są zwykle projektowane i budowane według wymagań oraz możliwości klienta. Projekt chłodni i mroźni musi oczywiście zawierać koncepcję instalacji i urządzeń jak agregaty i sprężarki. W projekcie znajduje się również pomysł na zagospodarowanie wnętrza, plan zamontowania lad, szaf, witryn chłodniczych itd. Urządzenia chłodnicze powinny być energooszczędne i wydajne, a wyposażenie funkcjonalne. Nie mogłyby jednak pełnić swoich funkcji, gdyby nie właściwa konstrukcja i obudowa komory, a także odpowiednio dobrane drzwi do chłodni. Na rynku dostępne są różnego rodzaju okładziny wewnętrzne i zewnętrzne, z których można wykonać estetyczną obudowę, która jest jednocześnie izolacją pomieszczenia. To na przykład płyty warstwowe z rdzeniem poliuretanowym.

Właściwe drzwi do chłodni i mroźni

Chłodnie i mroźnie wykorzystywane są między innymi w branży produkcyjnej, przetwórstwie spożywczym i gastronomii. W komorach chłodniczych musi panować nie tylko odpowiednia temperatura – przestrzeń musi być higieniczna i oczywiście bezpieczna. Drzwi chłodni i mroźni muszą pozwalać nam na łatwy dostęp do komory, a więc w żaden sposób nie powinny nas ograniczać. Trzeba pamiętać o odpowiedniej szerokości drzwi, by swobodnie można było się przez nie dostać do środka na przykład z wózkiem, na którym przewożone będą palety z towarem. Jak mówi nam przedstawiciel Centrum Płyty Warstwowej Oborniki S.C., do wyboru mamy rozwierane i przesuwne do chłodni i mroźni. Najlepszym wyborem są drzwi o warstwowej budowie z izolacyjno-konstrukcyjnym rdzeniem z piany poliuretanowej. Ich zewnętrzne okładziny wykonane są z blach stalowych obustronnie ocynkowanych. Wybierając drzwi, należy też pamiętać o właściwym zamku chłodniczym, a także o specjalnym zamku, który umożliwia wydostanie się z chłodni, czy mroźni, nawet po zamknięciu drzwi od zewnątrz na klucz. To gwarancja bezpieczeństwa dla pracowników. Drzwi do chłodni i mroźni muszą być produktem wysokiej jakości, bez jakichkolwiek przypadkowych elementów, wykonane z certyfikowanych materiałów, które spełniają wszystkie normy.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz