Artykuł sponsorowany

Gospodarstwo Rolne Piotr Kubasiak w Żywcu – Od czego zależy jakość jaj?

Gospodarstwo Rolne Piotr Kubasiak w Żywcu – Od czego zależy jakość jaj?

Jaja są ważnym produktem żywnościowym w życiu człowieka. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. W zależności od rasy kury będą różnić się od siebie ilością cholesterolu, zawartością białka czy też stosunkiem kwasów omega 3 do 6. Ważne jest, aby kupując je zwrócić uwagę na sposób hodowli kur i zapewnić sobie zdrowie. W Gospodarstwo Rolne Piotra Kubasiaka możesz dostać jaja od kur z wolnego wybiegu. Dlaczego jest to tak ważne?

Jaka rasa kur znosi najzdrowsze jaja?

Szukając najzdrowszych jaj, warto pytać o jaja od kur zielononóżek

Jak wyjaśnia nam ekspert ds. zamówień w Gospodarstwie Rolnym Piotra Kubasiaka w Żywcu: Kury zielononóżki kuropatwiane są wyjątkowo odporne na choroby. Biorąc pod uwagę polski klimat, bardzo dobrze znoszą niskie temperatury. Ich jaja są bogate w cenne składniki odżywcze, w tym substancje przeciwbakteryjne, stymulujące odporność oraz zapobiegające starzeniu się komórek. W porównaniu z jajami od innych ras zawierają małą ilość cholesterolu, a niska zawartość białka sprawia, że zawierają zmniejszoną ilość alergenów.

Chcąc otrzymać jaja najwyższej jakości, kury powinny być karmione odpowiednimi mieszankami pasz i hodowane na wolnym wybiegu. Stały dostęp do terenu zielonego, w połączeniu z wysokiej jakości paszą gwarantują, że spożywane od nich jaja są lepsze zdecydowanie od tych innych kur. Te z Gospodarstwa Rolnego Piotra Kubasiaka mogą być spokojnie stosowane w diecie osób w każdym wieku, w tym dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, czy też osób borykających się z nadciśnieniem, chorujących na cukrzycę, anemię wrzody czy choroby nerek.

Jak żywienie kur wpływa na jakość jaj?

Jaja od zielononóżek to z pewnością dobry wybór, jeśli zależy nam na spożywaniu produktów o najwyższej wartości odżywczej. W Gospodarstwie Rolnym Piotra Kubasiaka dużą uwagę przykłada się do sposobu chowu i żywienia kur. Jak już wspominaliśmy, chcąc ofiarować swoim odbiorcom zdrowe i pełne witamin jaja trzeba zadbać o odpowiednie odżywienie kur. Nioski, w przeciwieństwie do innych ras kur, mają o wiele większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, zwłaszcza wapń. Tylko dzięki odpowiednio skomponowanej paszy, można mieć wpływ na jakość jaj. Dopełnieniem starań jest oczywiście zapewnienie ptakom tzw. dobrostanu, czyli odpowiednich warunków życia: wolnego wybiegu, komfortowego kurnika, czy dostępu do świeżej wody.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz