Artykuł sponsorowany

Domowe pierogi jak u mamy

Domowe pierogi jak u mamy

Ręcznie robione. Delikatne, cieniutkie i aksamitne ciasto. Do tego farsz w każdym możliwym wydaniu. Na słono i na słodko. Pikantne i łagodne. Gotowane, smażone albo pieczone. Pierogi, bo o nich mowa, mają wiele ciekawych oblicz. Możemy zrobić je sami, jednak jest to bardzo czasochłonne. Ale możemy wybrać się do jednej z wielu pierogarni i wybrać sobie takie, na które właśnie mamy ochotę.

Dla wymagających gości

Pierogarnie oferują nam bardzo bogate menu. Każdy wybierze coś dla siebie. Na liście znajdziemy tradycyjne i dobrze nam znane pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy pierogi leniwe. Ale niektóre propozycje mogą nas zaskoczyć. Pierogi dla mięsożerców mogą być wypełnione tradycyjnie farszem wieprzowym, ale są też z baraniną bądź dziczyzną. Również wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie. Pierogi z ciasta dyniowego nadziewane grzybami albo na słodko, z farszem z pieczonych kasztanów. Są pierogi z różnego rodzaju kaszami albo warzywami strączkowymi, jak chociażby soczewica czy fasola. Bardzo ciekawą propozycją są pierogi z ziołami, a szczególnie te z miętą, które serwuje Pierogarnia Zamojska. Elżbieta Blaszyńska.

Pierogi dla najmłodszych

Dobre pierogarnie powinny posiadać w swojej ofercie menu dla dzieci. Mogą oni wybierać spośród wielu propozycji. Pierogi z delikatnym mięsem z kurczaka będą idealne dla małych miłośników konkretnych dań. Podane wraz dobrą domową zupą, taką jak rosół czy barszcz czerwony stanowić mogą smaczne danie obiadowe.

Szeroki wybór pierogów z owocami ucieszy najmłodszych gości pierogarni. Dbają one o to by korzystać z sezonowych produktów, tak więc jeśli nasze dziecko uwielbia pierogi z jagodami czy pierogi z borówkami, lato będzie najlepszą porą, by skosztowało pierogów ze świeżymi, a nie mrożonymi owocami. Pierogi dla najmłodszych są też serwowane z białym serem i rodzynkami, prażonymi jabłkami z cynamonem, czekoladą czy nawet serkiem homogenizowanym. W propozycjach dla dzieci można też spotkać pyszne i puszyste naleśniki. Zazwyczaj podawane w towarzystwie bitej śmietany, polane miodem lub słodkim sosem owocowym bądź czekoladowym, ucieszą oko i podniebienie najbardziej wymagających milusińskich.

Nie tylko w restauracji

Obecnie większość pierogarni organizuje imprezy okolicznościowe.  Możemy także skorzystać  z cateringu i zamówić potrawy wigilijne na Boże Narodzenie, potrawy na Wielkanoc  czy też na inne uroczystości. Przy wyborze restauracji kierujmy się przede wszystkim opiniami gości (jeśli sami nie korzystaliśmy z jej usług). Sprawdzony lokal gwarantuje nam pyszne i domowe jedzenie oraz sprawi, że nasze brzuchy będą pełne, a buzie zadowolone.

Opracowanie:
Zamość, Partyzantów 9
tel. 84 627 12 75
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz