Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto zamówić pstrąga w smażalni ryb Rybakówka Dolina Radości?

Dlaczego warto zamówić pstrąga w smażalni ryb Rybakówka Dolina Radości?

Pstrąg jest jedną z najbardziej lubianych ryb nie tylko ze względu na smak. Ma on wiele cennych składników odżywczych i jednocześnie przystępną cenę. Duży wpływ na jakość dania ma świeżość ryby, dlatego najlepiej wybrać się do smażalni Rybakówka Dolina Radości, która zaopatruje się w ryby z własnego stawu. Jakie wartości odżywcze posiada pstrąg i jak go przyrządzić?

Wartości odżywcze pstrąga

Pstrąg ma najwięcej kwasów Omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Jego mięso jest stosunkowo chude, dlatego chętnie zjadają go również osoby będące na niskotłuszczowej diecie. Rybę tę poleca się w szczególności osobom z  nadwagą oraz problemami związanymi z układem krążenia. Wystarczą dwie porcje pstrąga tygodniowo, aby pokryć zapotrzebowanie na kwasy DHA oraz EPA. Pomimo dużej zawartości kwasów tłuszczowych, pstrąg ma niewiele kalorii. W mięsie znajduje się jednak dużo  fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu oraz witamin A, D, E i z grupy B. Zamiast tłustych ryb, warto zdecydować się na porcję chudziutkiego, ale równie smacznego pstrąga.

Gdzie zjeść świeżego?

Wiele osób obawia się jedzenia ryb w restauracjach, gdyż nie zawsze ich mięso jest świeże i wysokiej jakości. Żeby nie zawieść się smakiem, najlepiej skorzystać z oferty lokalu gastronomicznego, który ryby pozyskuje z zaufanego, bo własnego stawu hodowlanego. Przykładem może być restauracja Rybakówka Dolina Radości, która znajduje się w Gdańsku. Unikać trzeba lokali, które ryby sprowadzają z odległych o setki, a nawet tysiące kilometrów miejsc. Zwykle są one głęboko mrożone i tracą swój naturalny smak oraz sprężystość mięsa. Szkoda pieniędzy na danie przygotowane z ryby, którą można kupić w pierwszym lepszym markecie. Miłośnicy rybnych dań są w stanie już na pierwszy rzut oka rozpoznać, czy była ona mrożona.

Jak przyrządzić pstrąga w domu?

Przyrządzenie pstrąga nie jest trudne jednak czy nie lepiej wybrać się na niego do dobrej restauracji, takiej jak Rybakówka Dolina Radości? Bynajmniej dla wszystkich, którzy nie zawsze mogą zjeść obiad na mieście prezentujemy jeden z łatwiejszych przepisów:

  1. Rybę należy dokładnie umyć i przyprawić solą, pieprzem cytrynowym oraz rozmarynem.

  2. Całość zawinąć w folię aluminiową z odrobinką masła.

  3. Piec w piekarniku lub na grillu aż mięso stanie się miękkie (może to trwać nawet do 60 minut).

  4. Po upieczeniu można skropić świeżym sokiem z cytryny i podawać z frytkami lub pieczywem.

Oczywiście pstrąga można przyrządzać na tysiące różnych sposobów i wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Jedynym warunkiem jest zakup świeżej ryby, co nie zawsze jest łatwe. Jeśli nie mamy pewności co do źródła mięsa oraz daty połowu, lepiej wybrać się do dobrej smażalni.

Jak serwuje pstrąga Rybakówka Dolina Radości?

Ta godna polecenia smażalnia ryb specjalizuje się w pstrągu smażonym i podawanym z pieca. Można tu także zamówić pastę z pstrąga, pstrąga opiekanego, wędzonego, filet z pstrąga oraz pstrąga w galarecie. W menu restauracji znajduje się również świeży pstrąg biały - patroszony. Oczywiście miłośnicy innych gatunków ryb także znajdą tu coś dla siebie, bo w ofercie Rybakówka Dolina Radości nie brakuje dań i przystawek z najsmaczniejszych ryb.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz