Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto kupić tradycyjne wędliny z przedwojennych receptur od firmy Wołex?

Dlaczego warto kupić tradycyjne wędliny z przedwojennych receptur od firmy Wołex?

Polska i jej regionalna różnorodność mają wiele do zaoferowania zarówno miejscowym, jak i turystom. Jednym z największych skarbów tego kraju jest doskonałe jedzenie. Na szczególną uwagę zasługują tradycyjne wyroby mięsne, znane i lubiane na całym świecie. Jednym z miejsc wytwarzających najlepsze swojskie wędliny jest Małopolska, a zwłaszcza miejscowość Czernichów. Mieści się tam Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wołex, oferujący wyjątkowe wyroby mięsne. Dlaczego warto ich spróbować?

Naturalny proces przygotowywania wędlin

Wędliny tradycyjne wysokiej jakości wyróżniają się wyjątkowym i intensywnym smakiem. Wyroby mięsne oferowane przez zakład Wołex są różnorodne, dzięki czemu trafiają w różne, nawet najbardziej wysublimowane gusta. Tym, co charakteryzuje tradycyjne wędliny z Czernichowa, jest naturalny proces ich przygotowywania w zgodzie z dawnymi, bo jeszcze przedwojennymi recepturami. Do wędzenia mięs zakład Wołex wykorzystuje wyłącznie drewno olchowe i bukowe. Delikatność pozyskiwanego z nich dymu pozwala na osiągnięcie doskonałego smaku i zachęcającego do spróbowania koloru.

Producent dobrych wędlin dokłada wszelkich starań, by przetwory mięsne miały jak najlepszy skład. Brak konserwantów i składników chemicznych to kolejny powód, dla którego warto skosztować wyrobów z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Wołex. Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury na wędliny nie zawierają sztucznych dodatków ani polepszaczy smaku, trwałości czy wyglądu. Wołex stosuje najwyższej jakości mięso, dzięki czemu takie składniki nie są w ogóle potrzebne. Wyrabiane w Czernichowie tradycyjne wędliny są więc zdrowym i pełnym wartości odżywczych dodatkiem do codziennej diety.

Regionalne przysmaki z certyfikatem jakości

Niemal każdy region w Polsce słynie ze smacznych produktów, wśród których wyróżnia się wyjątkowe, tradycyjne wyroby regionalne. Specjalnością zakładu Wołex oraz Czernichowa i Liszek jest kiełbasa lisiecka. Wędlinę tę wytwarza się z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, w większości z szynki. Zgodnie z tradycją układa się ją w długie wianki o ciemnobrązowej, lśniącej powłoce zewnętrznej. W smaku kiełbasy lisieckiej dominuje doprawione mięso wieprzowe z delikatnym posmakiem czosnku oraz pieprzu. Wędlina została włączona do systemy ochrony produktów regionalnych Unii Europejskiej i może być przygotowywana wyłącznie na terenie Liszek i Czernichowa. Receptura kiełbasy lisieckiej pochodzi z lat trzydziestych XX wieku i w tej tradycyjnej formie przetrwała do dziś w zakładzie Wołex.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz