Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?

Odwiedzając sklep rybny pewnie nawet nie zastanawiamy się jakie korzyści płyną z regularnego spożywania ryb oraz przetworów rybnych. Okazuje się, że ryby powinny stanowić ważny składnik naszej diety. Ich działanie na organizm człowieka przynosi mu wiele korzyści. W dzisiejszym artykule skupimy się na wyszczególnieniu konkretnych zalet wynikających z jedzenia ryb.

Źródło zdrowych tłuszczów

Tłuste ryby, takie jak makrela czy dorsz, są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są niezbędne do naszego funkcjonowania. Niestety ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich produkować. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto prowadzą do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Wydatnie obniżają ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe biorą także udział w transporcie wody oraz elektrolitów przez powierzchnię błon komórkowych. Dzięki temu pomagają w utrzymaniu optymalnego nawodnienia organizmu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają wpływ na prawidłową pracę mózgu i całego układu nerwowego. Poprawiają także wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Co ciekawe kwasy tłuszczowe wspomagają również proces odchudzania.

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na pogorszenie stanu skóry i dłuższe gojenie się ran. Prowadzi również do powstawania stanów zapalnych, spadku odporności oraz poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu poszczególnych narządów i tkanek

Składniki odżywcze

Odwiedzając sklep rybny należy pamiętać, że ryby są także cennym źródłem składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają duże ilości fosforu, wapnia i chloru. To ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zęby, kości oraz stawy. Dodatkowo obecność tych pierwiastków zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Ryby to również bogate źródło minerałów i mikroelementów. Duża zawartość potasu ma wpływ na prawidłową pracę serca, a także zapobiega powstawaniu obrzęków. Ryby są źródłem siarki, która ma pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Zawarty w rybach magnez korzystnie oddziałuje na pracę mięśni. Obecność manganu ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jod jest istotny dla prawidłowej pracy tarczycy. Cynk wzmacnia odporność, a miedź zapobiega osteoporozie. Regularne spożywanie ryb:

  • opóźnia procesy starzenia,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia pracę serca,
  • poprawia koncentrację,
  • uspokaja i działa antydepresyjnie.

Regularne spożywanie ryb ma bardzo korzystny wpływ na cały nasz organizm. Podstawą jest jednak znalezienie sklepu rybnego, który zaoferuje nam świeże, wysokiej jakości produkty. Takim miejscem z pewnością jest sklep rybny KARPIK z Warszawy. Duży wybór oraz zawsze świeże produkty dają gwarancję, że zakupione ryby będą smacznym i zdrowym składnikiem przyrządzanych potraw.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz