Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?

Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?

Wokół mięsa z kurczaka narosło sporo krzywdzących mitów. Mówi się chociażby, że drób faszerowany jest antybiotykami i sterydami, które mają negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną człowieka. Często słyszymy również, że kurczaki hodowane są w skandalicznych warunkach, przez co ich mięso nie cechuje się dobrą jakością. Tylko czy to wszystko faktycznie prawda? Dlaczego nie warto rezygnować ze spożywania drobiu?

Niesprawiedliwe zarzuty wobec hodowców a stan prawny

Prawo unijne reguluje warunki chowu oraz karmienia kurcząt. Obowiązuje zakaz podawania ptakom antybiotyków oraz innych substancji, które mogłyby przyczynić się do nienaturalnego zwiększenia masy ciała u pojedynczych osobników. Każdy hodowca musi zastosować się do aktualnych dyrektyw pod groźbą kary finansowej. Ponadto mięso drobiowe przechodzi bardzo restrykcyjne kontrole jakości. Jeśli specjaliści znajdą w nim niedozwolone substancje, kurczaki nie trafią na rynek, a ubojnia, z której pochodzą, będzie musiała wytłumaczyć się z zaistniałej sytuacji. Żaden producent drobiu nie chce być kojarzony z podobnymi zarzutami, więc każdy z nich stara się zapewnić ptakom jak najlepsze warunki do życia i rozwoju.

Zalety spożywania mięsa drobiowego

Z badań wynika, że Polacy chętnie sięgają po mięso z kurczaka. Statystyczny obywatel naszego kraju zjada go aż 27 kg w ciągu roku. Mięso drobiowe jest pokarmem bardzo bogatym w składniki odżywcze, witaminy i sole mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak przekonuje specjalista z firmy Oldrob – porcja drobiu dostarcza nam dużej ilości białka, potasu, cynku, magnezu i witamin z grupy B, których nie jesteśmy w stanie syntetyzować samodzielnie ani magazynować w komórkach ciała.

Mięso z kurczaka jest mało kaloryczne i lekkostrawne. W 100 gramach piersi znajdziemy zaledwie 99 kcal. Drób jest znakomitym pokarmem dla osób dbających o linię, uprawiających sport oraz dzieci i niemowląt. Warto bowiem zauważyć, że mięso z kurczaka jest jednym z pierwszych produktów żywnościowych podawanym maluchom w ramach rozszerzania diety.

Poza tym kurczaki są po prostu bardzo smaczne. Ich mięso jest delikatne i soczyste. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów w zależności od tego, na jaką część kurczaka się zdecydujemy. Hurtownie oferują nam:

  • tuszki z kurczaka,
  • skrzydełka,
  • uda, podudzia
  • filety z piersi,
  • ćwiartki z kurczaka,
  • porcje rosołowe,
  • podroby.

Warto korzystać z oferty sprawdzonych sklepów mięsnych, by mieć pewność, że zawsze kupujemy drób świeży i wiadomego pochodzenia.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz