Artykuł sponsorowany

Dlaczego lepiej pić kawę mieloną niż rozpuszczalną?

Dlaczego lepiej pić kawę mieloną niż rozpuszczalną?

Na świecie pije się dziennie około 2,25 miliarda filiżanek kawy. Wielu z nas nie może dobudzić się bez łyka tego popularnego napoju. Inni piją ją po śniadaniu lub po południu, gdy spada poziom energii. W Polsce zużycie kawy znacznie wzrosło w ostatnich 10 latach. Jaką kawę warto wybrać i jaka jest różnica pomiędzy ziarnistą i rozpuszczalną?

Jaką kawkę?

W trakcie zamawiania kawy w restauracji, hotelu czy kawiarni, barman zawsze zadaje to pytanie: jakiej kawy chciałbyś się napić? Możliwości jest bardzo dużo. Co ciekawe, w zależności od kultury picia kawy w danym kraju, każdy rodzaj parzenia może nazywać się inaczej. W naszym kraju wyróżnia się głównie kawę białą lub czarną czyli, bez mleka. Każdy barista jest w stanie przyrządzić wiele rodzajów kawy z mlekiem. W zależności od miejsca, w którym się ją pije, można wybrać też czasem kawę rozpuszczalną.

Różnicę pomiędzy kawą ziarnistą i rozpuszczalną można zauważyć przede wszystkim, biorąc pod uwagę walory smakowe. Poza tym sposób produkcji obu tych napojów jest inny. Kawa ziarnista to po prostu naturalne ziarno kawowe, które, zanim trafi do paczki, jest właściwie prażone i przechowywane w specjalnych warunkach.

Kawa rozpuszczalna dociera na domowe stoły w postaci granulek, które roztapiają się pod wpływem wymieszania ich z gorącą wodą. Proces powstawania tej kawy polega na osiągnięciu esencji z kawy palonej i poddaniu go procesom ciśnieniowym, czyszczeniu, filtrowaniu a na koniec suszeniu. W tym celu są używane różnego rodzaju środki, które mogą okazać się niekorzystne zdrowotnie dla wielbicieli tego napoju. Dlatego najlepiej pijać kawę ziarnistą.       

Kawa rozpuszczalna jest szczególnie lubiana przez osoby, które nie mają w zwyczaju tak zwanego rytuału picia kawy. Potrzebują szybkiego napoju, który doda im energii. Dobra kawa pochodząca ze świeżych ziaren, mielona jeszcze przed zapakowaniem, lub poddana mieleniu zaraz przed zaparzeniem zawsze roztacza wokół siebie aromatyczny zapach. Jest zatem bardziej lubiana przez osoby, które sporządzają ten napój za pomocą zaparzacza do kawy, ekspresu przelewowego lub innych akcesoriów, pozwalających wydobyć z niej najlepszy smak i aromat.

Fani kawy mielonej mogą zapoznać się z ofertą sklepu Coffee-Mat. Bogaty asortyment zawiera nie tylko dobrej jakości gatunki tego energetyzującego napoju, ale także takie akcesoria takie jak: zaparzacze do kawy, ekspresy, młynki. Dodatkowo obsługa sklepu z kawą on-line służy pomocą w doborze smaku kawy i zaparzaczy pasujących do wymagań klienta.

Dlaczego parzona jest lepsza niż rozpuszczalna?

Naturalna kawa mielona ma wiele dodatkowych właściwości oprócz tych najbardziej znanych – pobudzających. Rozpuszczalna wersja tego napoju w procesie produkcji jest ich niestety pozbawiona wspomnianych tu walorów. To dlatego warto wybierać świeżo zmielone ziarna kawy do sporządzenia aromatycznej filiżanki.

Aby czerpać korzyści z tego napoju, trzeba przede wszystkim wykazać się umiarem i rozsądkiem w piciu. Wtedy można mówić o jej korzystnym wpływie. Kawa pita z dużymi odstępami to znaczy raz na kilka dni, może między innymi zmniejszyć ryzyko depresji, ból mięśni czy pomóc w spalaniu tłuszczu. Poprzez jej działanie pobudzające poprawia też krążenie krwi. To tylko kilka z wielu zalet, jakie wiążą się z piciem kawy. Warto odkryć jeszcze więcej korzyści pozwalając sobie od czasu do czasu na filiżankę tego znanego na całym świecie napoju.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz