Artykuł sponsorowany

Dieta bezglutenowa w profilaktyce leczenia celiakii.

Dieta bezglutenowa w profilaktyce leczenia celiakii.

Celiakia jest chorobą trzewną. Wiąże się z trwałą glutenozależną enteropatią jelita cienkiego. Specjaliści określają ją jako autoimmunologiczną chorobę o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się stałą nietolerancją glutenu. Gluten jest białkiem, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu i owsie. Działa ono toksycznie na organizm chorego, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego i zaburzeń absorbcji składników odżywczych. Dieta bezglutenowa jest więc konieczna dla zachowania zdrowia. Jakie produkty wyklucza?

Dieta bezglutenowa nie jest dla każdego

W ostatnim okresie dieta bezglutenowa zyskała na znacznej popularności. Do jej stosowania przyznawały się znane gwiazdy show-biznesu i celebryci. Tymczasem dieta bezglutenowa zalecana jest jedynie pacjentom, którzy chorują na celiakię lub osobom, u których wystąpiła reakcja alergiczna na gluten. Wszyscy, którzy nie borykają się z podobnymi problemami, powinni dbać o to, by ich jadłospis był jak najbardziej bogaty i urozmaicony. Stosowanie takiej diety może wiązać się ze znacznym niedoborem witaminy A i witamin z grupy B. Przed wdrożeniem diety bezglutenowej należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem i wykonać odpowiednie badania, które potwierdzą nietolerancję na gluten.

Nawet odrobina glutenu ma wpływ na dysfunkcje organizmu

Chorzy na celiakię często spotykają się z dużym niezrozumieniem osób postronnych. Ciężko jest wytłumaczyć zdrowym osobom, że nawet znikoma ilość glutenu może poważnie zaszkodzić. Zupy zabielane mąką, kotlet schabowy z panierką czy słodka, pszenna bułka to przyjemności, na które pacjenci nie mogą sobie pozwolić, nawet od święta. Dużym problemem podczas zakupów może być także ukryty gluten. Znajdziemy go miedzy innymi w konserwach, słodyczach, lekach czy gotowych daniach. Osoby na diecie bezglutenowej muszą wykazać się dużą znajomością produktów spożywczych oraz zasadami ich przygotowania. Dla wielu z nich zbawieniem jest korzystanie z usług profesjonalnych firm cateringowych, takich jak np. Dietering. Specjaliści opracowują jadłospis na każdy dzień, dzięki czemu nie trzeba się już martwić gotowaniem. Ponadto posiłki są zawsze świeże, smaczne i dostarczane na czas. Dobra firma cateringowa to gwarancja wysokiej jakości potraw i duża oszczędność czasu.  Trzeba podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą okresową. Należy ją stosować do końca życia, gdyż celiakia nie jest chorobą uleczalną. Dodatkowo może ujawnić się dopiero na pewnym etapie życia, co często utrudnia zmianę utrwalonych nawyków żywieniowych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz