Artykuł sponsorowany

Czym wyróżniają się soki tłoczone?

Czym wyróżniają się soki tłoczone?

Spośród wielu rodzajów soków coraz większym zainteresowaniem cieszą się te przygotowane poprzez tłoczenie. To naturalne wyroby, które są przede wszystkim doskonałym źródłem witamin i minerałów. Proces ich produkcji zachowuje wszystkie najważniejsze składniki mineralne, ale nie tylko to wyróżnia je na tle innych soków czy napojów. Czym zatem jeszcze charakteryzują się soki tłoczone?

Skomponuj swój własny sok!

Niektórzy z producentów soków tłoczonych dają możliwość przygotowania ich z owoców dostarczonych bezpośrednio przez klienta. Takie rozwiązanie sprawdza się doskonale dla osób, które są w stanie we własnym zakresie zakupić produkty ze sprawdzonego źródła. Dodatkowym atutem jest dowolność w komponowaniu smaków. Połączyć można ze sobą ulubione owoce czy nawet warzywa, tworząc tym samym sok tłoczony idealnie trafiający w nasze upodobania smakowe.

Jedną z firm oferujących usługi tłoczenia owoców i warzyw dostarczonych przez klientów jest Tłocznia u Mazurkiewiczów. W tym zakładzie naturalne soki przygotowuje się w sposób zapewniający ich świetne walory smakowe przez długi czas. Poddane pasteryzacji w temperaturze 78 stopni Celsjusza wyroby są bowiem świeże nawet przez rok. Należy przy tym wspomnieć o ich niepowtarzalnym, wyrazistym smaku. Nie jest on zbyt słodki – soki tłoczone nie zawierają bowiem dodatków w postaci cukru czy słodzików. Pozostaje orzeźwiającym trunkiem na każdą porę dnia. Czym jeszcze wyróżniają się soki tłoczone?

Czy soki tłoczone są zdrowe?

Soki oraz napoje dostępne na sklepowych półkach mogą się od siebie znacząco różnić. Produkty przygotowywane na szeroką skalę są bowiem tworzone w taki sposób, by pozyskać jak najwięcej gotowego wyrobu przy stosunkowo małym zużyciu owoców czy warzyw. Z tego względu do ich składu dodaje się m.in. wodę, cukier oraz szereg innych dodatków. Wspomniany cukier wpływa na kaloryczność gotowego soku. Okazuje się, że jego zaledwie jedna szklanka może dostarczyć naszemu organizmowi sporo kilokalorii.

W praktyce oznacza to, że produkty takie spożywane w nadmiarze mogą być niezdrowe. Inaczej jest natomiast z sokami tłoczonymi. Są one wyprodukowane wyłącznie z owoców i warzyw. Nie zawierają dodatkowo żadnych konserwantów, co czyni je wyrobami zdrowymi oraz ekologicznymi. Charakteryzują się one także swoją konsystencją. Są przeważnie dość mętne, a na dnie butelek, w których się je przechowuje, tworzy się specyficzny osad. Dzięki temu trunek zachowuje wszelkie walory odżywcze i smakowe, pozostając doskonałym produktem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz