Artykuł sponsorowany

Czym są aromaty maskujące i gdzie się je stosuje?

Czym są aromaty maskujące i gdzie się je stosuje?

Odczuwanie smaku potraw w dużym stopniu uzależnione jest od ich zapachu i tego, czy jesteśmy w stanie go poczuć. Dlatego też do najpopularniejszych dodatków spożywczych należą właśnie aromaty spożywcze. Zmieniające się potrzeby rynku i nowe produkty wymagają tworzenia też nowych aromatów – do takich należą między innymi aromaty maskujące. Poniżej przedstawiamy ich charakterystykę.

Aromaty w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy wykorzystuje zarówno naturalne, jak i sztuczne aromaty na gruncie rozmaitych branż. Dodatki spożywcze znajdują zastosowanie między innymi w piekarstwie, cukiernictwie czy mleczarstwie. Są niezastąpione w produkcji lodów i deserów, a także słonych przekąsek, produktów mrożonych oraz gotowych dań. W sklepach spożywczych niewiele jest wyrobów, w których składzie nie znajdziemy aromatów. Firma JAR Aromaty stworzyła blisko tysiąc kompozycji, a i to nie wyczerpuje możliwości tego sektora spożywczej produkcji. Nieustannie powstają bowiem nowe produkty, które potrzebują innowacyjnych dodatków spożywczych. Obok powszechnie stosowanych aromatów pojawiają się też te tworzone wyłącznie na indywidualne potrzeby określonej firmy.

Jaki jest jednak cel stosowania aromatów oraz powiązanych z nimi barwników spożywczych? Przede wszystkim zadowolenie klienta. Jedzenie czy też, mówiąc szerzej, spożywanie jakichkolwiek produktów, na przykład farmaceutycznych, powinno wzbudzać pozytywne skojarzenia.  Bez dodatku aromatów spożywczych zapach i smak byłyby słabo wyczuwalne, w ogóle nieobecne, albo nawet nieprzyjemne. Taki produkt nie wzbudzi zainteresowania i nie zostanie kupiony. Konsumentów natomiast przyciąga to, co miłe – dla oka, ucha oraz nosa. Aromaty spożywcze wpływają na dwa z tych zmysłów, a dodatkowo również na smak.

Zastosowanie aromatów maskujących

Stosunkowo nowym produktem w zakresie dodatków spożywczych są aromaty maskujące. Powstały one z myślą o dynamicznie rozwijającym się rynku odżywek dla sportowców, suplementów diety oraz zdrowej żywności. Ich główne zadanie polega na podniesieniu walorów zapachowych i smakowych produktów zawierających białka, soję czy witaminy. Ich działanie, jak wskazuje nazwa, opiera się na tłumieniu oraz maskowaniu niepożądanych posmaków. Aromaty maskujące wykorzystywane są między innymi do maskowania:

  • zielono-groszkowej nuty produktów sojowych,
  • gorzko-metalicznego posmaku słodzików,
  • trawiastego posmaku produktów na bazie stewii,
  • gorzkiego posmaku środków farmaceutycznych i suplementów diety,
  • posmaku witaminowego,
  • posmaku białkowego odżywek dla sportowców.

Ponadto mogą one redukować w produktach spożywczych gorycz wywoływaną przez witaminę C, a także wzmacniać odczucie słodyczy podczas jedzenia.

Opracowanie:
Warszawa, Wólczyńska 238
tel. 22 864 28 30
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz