Artykuł sponsorowany

Czym różnią się zdrowe wyroby cukiernicze od niezdrowych?

Czym różnią się zdrowe wyroby cukiernicze od niezdrowych?

Chyba każdy z nas lubi słodkości. Spożywamy je w dużych ilościach pod różnymi postaciami, np. czekolady, batoniki, ciastka, ciasta, bułki i inne podobne wyroby cukiernicze. Większość z nich ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają duże ilości cukru. Nie chodzi tu tylko o psucie się zębów. Cukier działa niekorzystnie także na inne rzeczy. Jednak nie wszystkie słodycze są niezdrowe. Te, które są przetworzone w mniejszym stopniu i zawierają naturalne składniki, mogą być smaczne i zdrowe. Zatem co jest istotne przy wyborze słodkości?

Zwróć uwagę na słodziki i węglowodany

Jednym z podstawowych składników, który znajduje się niemal we wszystkich produktach cukierniczych od batoników i czekolady po drożdżówki i ciasta, jest cukier. Cukier znajdziemy prawie we wszystkim. Dzięki niemu lubimy słodycze, jednakże ma on niekorzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim zakwasza organizm, a także dostarcza toksyn i przyczynia się do utraty ważnych pierwiastków. Z tego względu powinniśmy unikać słodyczy, które zawierają dużo cukru. Znacznie lepszym wyborem są produkty cukiernicze, w których składzie znajdziemy naturalne słodziki. Tymi mogą być np. niesiarkowane suszone owoce i miód. W odróżnieniu od cukru dostarczają do organizmu pierwiastki i witaminy, a co więcej mają zasadotwórcze działanie. Takie produkty oferuje m.in. cukiernia dietetyczna Fit Cake-Wypieki Bez Konsekwencji z Torunia.

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie wyrobów cukierniczych, są węglowodany. Różnego rodzaju ciasta, czy bułki złożone są przede wszystkim z mąki. Zakłady cukiernicze zwykle tworzone są z oczyszczonej mąki pszennej, która zawiera mało błonnika i warto odżywczych. Poza tym biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera gluten. Oprócz tego trudno się trawi. Znacznie lepszym wyborem będą cukiernicze wyroby, w których mąka pszenna zastąpiona jest innymi roślinami. Zdrowsze dla organizmu są m.in. kasza gryczana i jaglana. Obie te kasze wyróżniają się brakiem zawartości glutenu. Ponadto mają zasadotwórcze działanie, zawierają dużo składników odżywczych i łatwo je trawić.

Tłuszcze w wyrobach cukierniczych

Produkty cukiernicze zwykle zawierają dużo tłuszczów. Najczęściej pochodzą one z roślinnych margaryn oraz rafinowanych olejów. Takie tłuszcze działają bardzo niekorzystnie na organizm, dlatego powinniśmy szukać słodkości, które mają inne tłuszcze. Przykładem może być masło. Ma ono dobry wpływ na organizm, aczkolwiek mają kazeinę oraz laktozę. Dobrym wyborem są wyroby cukiernicze, do których produkcji użyto oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Ma on m.in. kwas laurynowy, który poprawia odporność i działa antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo.

Zdrowe wybory cukiernicze – co mogą zawierać?

W zdrowych produktach cukierniczych znajdziemy także inne składniki. Tymi mogą być np. orzechy, nasiona i pestki. W bułkach, ciastach, a nawet batonikach możemy znaleźć między innymi pestki słonecznika i dyni. Popularne są także nasiona sezamu, a także różne rodzaje orzechów. Dlaczego warto wybierać produkty cukiernicze z tymi składnikami? Przede wszystkim ze względu na to, że mają one wiele witamin i minerałów, a także kwasów tłuszczowych omega-3.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz