Artykuł sponsorowany

Czym różni się folia HDPE od folii LDPE? Odpowiada ekspert z firmy Termoplastyka

Czym różni się folia HDPE od folii LDPE? Odpowiada ekspert z firmy Termoplastyka

Opakowania plastikowe spotykamy na każdym kroku – część z nich wykonana jest z tworzywa znanego jako polietylen. Plastiku tego używa się między innymi do produkcji folii, butelek i worków, a także rur i hula hop, a nawet nart. Polietylen łatwo poddaje się recyklingowi – wystarczy go podgrzać. W produkcji opakowań wykorzystuje się różne rodzaje tego tworzywa, a do najpopularniejszych należą HDPE i LDPE. Różnice między tymi foliami tłumaczy ekspert z firmy Termoplastyka z Tych.

Folia HDPE – właściwości, wady i zalety

HDPE jest rodzajem polietylenu o dużej gęstości. Dzięki temu tworzywo jest odporne na różne warunki i skrajne temperatury. Folia ta jest również odporna na działanie substancji takich jak woda, alkohol i benzyna, a także niektóre kwasy. Ponadto nie ma żadnego smaku ani zapachu i pozostaje obojętna fizjologicznie. Zaraz po wytworzeniu plastik HDPE jest koloru mlecznobiałego, jednak można go łatwo zabarwić na dowolny kolor, co wpływa na jego popularność w przemyśle.

Firma Termoplastyka wykorzystuje to tworzywo do produkcji worków, torebek, reklamówek i jednowarstwowych folii. Można przechowywać w nim żywność, dlatego często spotyka się go w marketach jako opakowanie na warzywa lub pieczywo. Dzięki swojej wysokiej odporności sprawdza się też jako materiał na kanistry, pojemniki na wodę pitną, beczki, a także aparaturę chemiczną. Do wad folii HDPE należy jej mała rozciągliwość oraz charakterystyczny, szeleszczący dźwięk przy dotykaniu.

Folia LDPE – właściwości, wady i zalety

Polietylen LDPE ma znacznie mniejszą gęstość niż HDPE, dzięki czemu jest o wiele bardziej elastyczny. Zakład Termoplastyka wykorzystuje ten materiał do produkcji woreczków strunowych, folii termokurczliwych, folii stretch, folii do żywności, worków na śmieci i tym podobnych wyrobów. Plastik ten jest całkowicie obojętny fizjologicznie i, podobnie jak plastik HDPE,  nie ma koloru, smaku ani zapachu. Nie przepuszcza pary wodnej, ale nie stanowi bariery dla zapachów i gazów. Folia LDPE jest mniej wytrzymała, ale dzięki swojej miękkości łatwo poddaje się formowaniu. Nie szeleści, jest całkowicie transparentna i błyszcząca. To właśnie w taką folię pakuje się między innymi chleb czy gazety.

Obydwa rodzaje polietylenu świetnie nadają się do pakowania żywności. Ich wytrzymałość mechaniczna, elastyczność i odporność na działanie wielu substancji chemicznych, a także możliwość recyklingu to cechy, które sprawiają, że folie HDPE i LDPE doskonale sprawdzają się w roli różnego rodzaju opakowań, worków i powierzchni reklamowych.  

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz