Artykuł sponsorowany

Czego nie wiesz o maślance – czyli dlaczego warto ją pić?

Czego nie wiesz o maślance – czyli dlaczego warto ją pić?

Znamy ją jako orzeźwiający, mleczny napój o gęstej, nieco kremowej konsystencji. Często wykorzystujemy ją do wypieków i deserów, rzadziej sięgamy po nią solo. Warto jednak włączyć maślankę do codziennej diety, ponieważ zawiera wiele składników mineralnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Co więcej, jest także doskonałym lekarstwem na zatrucie alkoholowe. Czego jeszcze nie wiesz o tym napoju?

Co to jest maślanka?

Sama nazwa napoju przywodzi na myśl skojarzenia z masłem i nie jest tak bez powodu. Maślanka jako nabiał jest bowiem produktem ubocznym, który powstaje w procesie produkcji masła z mleka krowiego. Wbrew pozorom, mimo zbliżonego smaku i konsystencji, maślanka nie jest tym samym, co kefir i zsiadłe mleko, choć również należy do kategorii produktów fermentowanych.

Jaki skład ma maślanka? W dobrej jakości produkcie znajdziecie jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych tak jak w maślance od OSM Jasienica Rosielna. W przypadku odmian smakowych w składzie znajdą się również dodatki, na przykład owoce lub czekolada, jednak najzdrowszą opcją jest ta naturalna.

Zdrowotne zalety picia maślanki

Zapewne mało kto wie, że maślanka jest doskonałym lekarstwem na kaca. Jej moc nie polega jednak na szybkim zlikwidowaniu nieprzyjemnych objawów. Produkt przyspiesza procesy trawienne i dzięki temu organizm szybciej pozbywa się alkoholu. Maślanka łagodzi również objawy zgagi za sprawą bakterii kwasu mlekowego, które wykazują działanie alkalizujące.

Jako napój mleczny, maślanka jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych. To źródło wapnia i białka, jak również fosforu, potasu i witaminy B3. Najważniejsze jednak są szczepy bakterii, które wspomagają metabolizm i wzmacniają mikroflorę bakteryjną jelit. W efekcie maślanka wspiera również odporność.

Po maślankę powinny regularnie sięgać osoby dbające o sylwetkę, ponieważ pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest przy tym niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto zawiera niewiele tłuszczu. Może więc służyć jako smaczna baza do lekkich koktajli z dodatkiem owoców.

Maślanka jako naturalny kosmetyk

Drogocenny napój działa świetnie nie tylko wewnętrznie, ale także i zewnętrznie. Maślankę można stosować w celach kosmetycznych. Sprawdza się w roli maseczki na twarz i na włosy, warto również dodać ją do kąpieli. Jakich efektów możemy się spodziewać? Dzięki obecności kwasu mlekowego maślanka wykazuje działanie złuszczające i może zastąpić drogeryjny peeling. Ponadto rozjaśnia przebarwienia, nawilża i wyrównuje koloryt cery.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz