Artykuł sponsorowany

Co warto zjeść na mieście?

Co warto zjeść na mieście?

Współcześnie ludzie mają coraz mniej czasu na gotowanie. Wysokie tempo życia, nawał obowiązków w pracy i domu sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po potrawy oferowane w restauracjach czy barach. To sprawdzony sposób na szybkie i smaczne zaspokojenie głodu. W Polsce dużą popularnością cieszą się lokale oferujące popularne danie kuchni tureckiej, czyli kebab. Co jeszcze znajdziemy w ofercie barów?

Dania kuchni tureckiej

Potocznie w języku polskim mianem kebabu określa się danie, którego oryginalna nazwa brzmi „döner kebap” i oznacza obracające się pieczone mięso. Na ruszcie można znaleźć między innymi mięso baranie, drobiowe lub wołowe. Najczęściej potrawa podawana jest w bułce lub placku pita, z dodatkiem warzyw takich jak kapusta, ogórek czy pomidor. Kompozycję dopełniają sosy o różnym stopniu ostrości. To jednak niejedyne popularne dania kuchni tureckiej. W menu znajdziemy także lawasz, czyli charakterystyczną odmianę cienkiego chleba oraz gyros, czyli opiekane na ruszcie mięso z dodatkami. W branży gastronomicznej najważniejsze są składniki wysokiej jakości oraz profesjonalizm kucharzy. Firma Kikker z Lidzbarka Mazowieckiego prowadzi dwa bary na terenie miasta, a wyróżnia ją dbałość o świeżość potraw oraz szeroka oferta. Kebab czy inne danie kuchni tureckiej można też zamówić do domu – niektóre lokale dowożą jedzenie pod wskazany adres. To wygodne rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i cieszyć się posiłkiem we własnych czterech kątach.

Kuchnia świata

W ofercie barów znajdziemy także wiele innych dań, których pochodzenia można się doszukiwać właściwie we wszystkich kuchniach świata. Niesłabnącą popularnością cieszą się pochodzące z Ameryki hamburgery oraz hot-dogi. W przypadku tych potraw najważniejsza będzie jakość mięsa użytego do przyrządzenia kotletów oraz parówek. Inną ciekawą propozycją jest kurczak z rożna. Jeśli aktualnie jesteśmy na diecie, warto sprawdzić, czy bar ma w swojej ofercie sałatki. Do jednej z najpopularniejszych można zaliczyć sałatkę grecką – z fetą, oliwkami i pomidorem. Warto także skosztować dania kuchni holenderskiej o nazwie kapsalon. To połączenie frytek, mięsa szoarma, warzyw oraz sera. Dzięki zapiekaniu ser rozpuszcza się, łącząc wszystkie składniki w jedną smaczną całość. Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub po prostu masz ochotę na poznanie nowych smaków, konieczne sprawdź, co kryje się w menu pobliskiego baru!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz