Co jeść na diecie łatwostrawnej? – Porady dietetyka
Każdy z nas nie raz uskarżał się na problemy gastrologiczne m.in. wzdęcia, niestrawności czy nudności po niezbyt „lekkim” posiłku. Szczególnie wtedy warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób się odżywiamy. Prostą modyfikacją normalnej diety będzie dieta łatwo strawna, której zadaniem jest odciążenie naszego układu pokarmowego, poprawa stanu zdrowia, a zarazem dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
DLA KOGO?
Dieta łatwo strawna jest szczególnie wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego, w stanach gorączkowych, chorobie nowotworowej, w chorobach przewlekłych, w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych oraz dla osób w podeszłym wieku.
OD CZEGO ZACZĄĆ?
Na samym początku realizacji zmian swoich nawyków warto zwrócić uwagę na techniki kulinarne, które stosujemy przy przygotowywaniu potraw. Na pewno należy wykluczyć smażenie potraw - dodajemy potrawie tylko zbędnych kalorii i sprawiamy, że posiłek będzie ciężkostrawny, a nasze samopoczucie po takim pokarmie na pewno się nie polepszy.
Wykluczyć należy również duszenie z dodatkiem tłuszczu, pieczenie w sposób tradycyjny, zapiekanie, grillowanie, a także sporządzanie zasmażki. Tak przygotowane posiłki będą długo zalegały w żołądku i działały wzdymająco. Należy również unikać potraw ostro przyprawionych.
Zdecydowanie lepszymi technikami kulinarnymi dla naszego zdrowia będą:
- Gotowanie w wodzie i na parze;
- Pieczenie w folii, rękawie lub pergaminie – produkt nie traci wody ze względu na zamknięty obieg powietrza i otrzymujemy miękką żywność, dodatkowo przez pieczenie w folii nie otrzymamy chrupiącej skórki, dzięki czemu nie uzyskamy niestrawnych związków w reakcji Maillarda.
W diecie łatwostrawnej musimy również zwrócić uwagę na podaż błonnika, szczególnie we frakcji nierozpuszczalnej. Błonnik rozpuszczalny, który będzie bardziej polecany przy takiej diecie znajdziemy w delikatnych owocach i warzywach, produktach gotowanych, przetartych, sokach, pieczywie pszennym lub typu graham oraz w drobnych kaszach.
CO JEŚĆ, A RACZEJ JAK JEŚĆ NA DIECIE ŁATWOSTRAWNEJ?
- Duże zastosowanie w tej diecie będą miały produkty przetarte, dobrze rozdrobnione;
w postaci musów czy puree; - Aby polepszyć przyswajalność błonnika w diecie należy usuwać skórki z owoców i warzyw, oddzielać twardsze, zwłókniałe części roślin oraz dbać o to, by potrawy były zawsze dobrze dogotowane;
- Przygotowane potrawy, gotowe do spożycia nigdy nie powinny być zbyt gorące lub zbyt zimne, ponieważ mogą podrażniać układ pokarmowy i prowadzić do dolegliwości bólowych;
- Zawsze należy pamiętać o regularności posiłków, najlepiej 5 racji dziennie w miarę możliwości, w równych odstępach czasowych;
- Nie należy również doprowadzić do przejedzenia, przyjmowane porcje powinny być umiarkowanej wielkości - należy jeść mniej, lecz częściej;
- Dozwolonymi tłuszczami będą oleje: lniany, słonecznikowy, sojowy i inne bogate
w WNKT i witaminę E, w tym olej rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, masło i miękkie margaryny. Tłuszcze należy podawać już do gotowych potraw na surowo.
Przedstawione rozwiązania w diecie łatwostrawnej to tylko przykłady, do których należy się zastosować przy omawianej diecie. Dolegliwości układu pokarmowego często mogą być oznaką dla nas samych żeby zwrócić uwagę na to, w jaki sposób się odżywiamy, dlatego tak ważne jest obserwowanie i czynne słuchanie sygnałów swojego organizmu. Przed zmianą diety warto skonsultować się z dietetykiem, który za pomocą narzędzia do układania diet takiego jak na przykład Kcalmar.pro będzie mógł w odpowiedni sposób przygotować i zbilansować indywidualną dietę. Właściwego dietetyka można znaleźć zgodnie ze swoimi potrzebami na portalu Kcalmar.com