Artykuł sponsorowany

Ciekawe pasty i słodkie nadzienia, które wciąż mało znamy

Ciekawe pasty i słodkie nadzienia, które wciąż mało znamy

Jedzenie wcale nie musi być nudne! Obecnie dzięki dostępowi do wielu różnorodnych produktów, poranne śniadanie, słodkie przekąski, czy kolacje nie muszą ograniczać się wyłącznie do standardowego „zestawu”. Dodatkowo dzięki informacjom umieszczanym w sieci można dzielić się z innymi osobami przepisami i poznawać nowe smaki z drugiego końca świata, bez wychodzenia z domu. Jak wprowadzić coś nowego do swojej kuchni?

 

Pasty i nadzienia – ciekawe pomysły, z których warto skorzystać

Codzienne przygotowywanie posiłków nie musi oznaczać ciągle tych samych przepisów. Można przygotować pyszną pastę lub słodkie nadzienie – smacznie, ale także zdrowo. Alternatywą dla tradycyjnych kremów czekoladowych, którymi kuszą producenci na półkach w każdym sklepie, mogą być samodzielnie przygotowane smarowidła. Pomysłami na słodką masę, którą można wykorzystać również jako nadzienie może być np.:

  1. Pasta kokosowa – wystarczy zmiksować wiórki kokosowe, a następnie dodać do nich rozpuszczoną białą czekoladę i mleczko kokosowe. Całość należy dokładnie wymieszać – jeżeli uzyskana konsystencja będzie za sucha, można dodać jeszcze więcej mleczka kokosowego. Przygotowaną w ten sposób masę można przełożyć do słoiczka lub od razu zużyć jako pastę lub nadzienie.
  2. Pasta pistacjowa – proces wygląda podobnie do poprzedniego przepisu. Obrane pistacje miksuje się do momentu wydzielenia się z nich oleju. Kiedy masa będzie już wilgotna, dodaje się do niej rozpuszczoną białą czekoladę i ponownie miksuje do czasu uzyskania gładkiej masy. Doskonale sprawdzi się na kanapkę lub do naleśników.
  3. Pasta z pestek dyni – należy zmielić pestki dyni, a następnie dodać do nich orzechy, miód oraz oliwę. Całość wymaga zmiksowania – czynność tę należy wykonywać do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha warto dodać do niej więcej miodu.

 

Pasta do zadań specjalnych – na słodko i wytrawnie

Specjalista z firmy CDN Spółka z o.o. zauważa: Istnieje wiele ciekawych dodatków, które mają uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonałym tego przykładem jest pasta z orzechów laskowych. Tego typu produkt doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju ciasteczek, czy babeczek. Z jego pomocą można przygotować wyśmienite lody domowe. Z drugiej strony taka pasta idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. Wykorzystując jeden produkt, można zyskać wiele możliwości. Co więcej, można przygotować ją samodzielnie lub kupić w sklepie z zaopatrzeniem cukierniczym.

 

Gotuj, twórz, baw się smakami – to nie takie trudne!

Dzięki dostępowi do wielu różnych produktów możliwe jest przygotowywanie najróżniejszych past będących głównym elementem kulinarnych eksperymentów. Jedynym ograniczeniem w tym zakresie jest czas oraz chęć podjęcia wyzwania. Dzięki oryginalnemu nadzieniu można zaskoczyć nie tylko domowników, ale również gości - serwując im coś, czego pewnie nigdy dotąd nie kosztowali.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz