Artykuł sponsorowany

Cechy dobrej zmywarki do piekarni i cukierni

Cechy dobrej zmywarki do piekarni i cukierni

Zaopatrzenie swojej piekarni i cukierni w odpowiednie produkty spożywcze jest absolutną podstawą, jeśli chcemy odnosić sukcesy w prowadzonym przez siebie biznesie. Poza składnikami do wykonywania swoich kulinarnych specjałów konieczny jest też zakup odpowiedniego sprzętu. Dobrze więc wiedzieć, jakie są cechy dobrej zmywarki do piekarni i cukierni. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas wyboru odpowiedniej maszyny myjącej. 

Dlaczego nie wystarczy domowa zmywarka?

Wiele osób, a szczególnie te, które prowadzą bardzo małe przedsiębiorstwa, zastanawia się, czy nie wystarczy ustawić w swojej piekarni lub cukierni standardowej, typowo domowej zmywarki. Właściciele takich firm wychodzą z założenia, że skoro działają na niedużą skalę, to taka zwykła maszyna myjąca powinna być odpowiednia. Takie myślenie jest poważnym błędem. W piekarni i cukierni zwykła zmywarka domowa nigdy się nie sprawdzi – uważa ekspert z firmy Guz Technika Piekarnicza z Siemianowic Śląskich.

Zmywarka typowo domowa jest przede wszystkim zbyt mała do piekarni lub cukierni. Liczba naczyń oraz różnego rodzaju przyrządów używanych w profesjonalnych kuchniach jest tak duża, że zakup standardowej maszyny myjącej nie jest odpowiednim wyborem. Nawet jeśli postawimy w naszym lokalu kilka takich zmywarek, to będzie to rozwiązanie o wiele mniej opłacalne niż zakup profesjonalnego urządzenia myjącego.  

Jaką zmywarkę wybrać?

Jeśli chcemy kupić dobrą zmywarkę do piekarni i cukierni, musimy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy przemyśleć, jakie dokładnie przedmioty będą myte w wybranym przez nas urządzeniu. Na przykład w przypadku cukierni, w których istnieje konieczność ciągłego mycia zastawy stołowej oraz szkła, poleca się zakup zmywarki podblatowej. Należy jednak pamiętać, że maszyna ta przyda się raczej jako dodatek, jeśli w cukierni smakołyki robione są na miejscu, to i tak konieczny jest zakup dużo większej zmywarki. Częstym wyborem właścicieli piekarni i cukierni jest zmywarka komorowa, będąca uniwersalnym urządzeniem myjącym. Jest to dobra maszyna zarówno dla małych kuchni, jak i tych dużych.

W piekarniach i cukierniach bardzo często zobaczyć też można zmywarki kapturowe komorowe. Także one uznawane są za uniwersalne, są odpowiednie zarówno tam, gdzie myje się małą liczbę naczyń i przyrządów, jak i tam, gdzie zmywarki wypełniane są po brzegi. Kluczową zaletą zmywarek kapturowych jest możliwość przyłączenia do nich specjalnych stołów. Przez to zwiększana jest wydajność maszyny i praca w kuchni może być o wiele bardziej sprawna. Zmywarki kapturowe są zazwyczaj łatwe w użyciu i energooszczędne, na co warto zwracać uwagę podczas wyboru odpowiedniego urządzenia. Dzięki osobnym ramionom do mycia i płukania jej działanie jest bardzo skuteczne, a przecież na tym zależy nam najbardziej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz