Artykuł sponsorowany

Bydło simentalskie – niezwykle wydajne i wytrzymałe

Bydło simentalskie – niezwykle wydajne i wytrzymałe

Wśród części hodowców bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej panuje fałszywe przekonanie, że krowy rasy simentalskiej cechują się niską wydajnością, jeżeli chodzi o produkcję mleka. Wielu z nich nigdy tak naprawdę nie miało okazji zapoznać się bliżej z simentalami, a krzywdzące opinie o nich oparte są na danych sprzed kilkudziesięciu lat. Mówią one na przykład, że spodziewana mleczność krów tej rasy nie przekracza 3000 kg mleka rocznie, jednak hodowla tych zwierząt w ostatnim czasie bardzo się rozwinęła. Co warto wiedzieć o bydle simentalskim?

Skąd wywodzi się rasa simentalska?

Simentale wywodzą się ze Szwajcarii znad rzeki Simme. Rasa ta została wyodrębniona z lokalnego bydła. Trudne, alpejskie warunki  klimatyczne przyczyniły się do zwiększenia odporności siemntali na czynniki zewnętrzne, co przełożyło się na ich lepszą kondycję zdrowotną i dłuższą żywotność. Dzięki temu rasa simentalska jest w stanie zaaklimatyzować się niemalże w każdym środowisku. Obecnie hodowana jest ona na całym świecie. Najbardziej cenione simentale sprowadzane są z Czech i Bawarii. Tego typu okazy możemy nabyć bezpośrednio w Polsce. Ich sprzedażą zajmuje się przedsiębiorstwo BIS z Poznania.

Simentale należą do rasy dużego kalibru. Posiadają cechy charakterystyczne zarówno dla bydła mlecznego, jak i mięsnego. Krowy osiągają w kłębie 140 cm i ważą około 744 kg. Ich umaszczenie jest plamiste - od barwy słomkowej po czerwoną z białymi elementami. Buhaje zaś osiągają 150 cm w kłębie, a ich masa utrzymuje się w granicach 1230 kg.

Wydajność mleczna rasy simentalskiej

W naszym kraju najwięcej krów simentalskich hodowanych jest w województwie podkarpackim, a ich popularność stale wzrasta. W ostatnich latach zwiększyła się również wydajność mleczna przedstawicielek tej rasy. Według różnych źródeł waha się ona od 6100 do prawie 7000 kg mleka rocznie. Mleko zawiera około 4,06% tłuszczu i 3,36% białka. W porównaniu do mleka od innych krów występuje w nim mała zawartość komórek somatycznych i drobnoustrojów. Mleko od simentali wyróżnia się dużą ilością kazeiny, co ma wpływ na wygląd i smak wytworzonych z niego produktów.

Sery z mleka simentali uchodzą za najlepsze na świecie. Rasa simentalska jest predysponowana do wypasu oraz optymalnego wykorzystania pasz objętościowych. Obliczono, że przy podaży samych wysokiej jakości pasz, krowa simentalska jest w stanie wyprodukować aż 22 litry mleka dziennie, co z reguły zaspokaja potrzeby bytowe i produkcyjne hodowcy. Mięso simentali jest jasnoczerwone, równomiernie marmurkowe, kruche i soczyste. Na ubój przeznacza się buhajki opasowe oraz wybrakowane krowy ze stada. W 18. miesiącu życia simentali uzyskuje się najlepszy stosunek mięśni do tłuszczu. Biorąc pod uwagę powyższe, nie ma się co dziwić, że rasa simentalska jest coraz częściej wybierana przez polskich hodowców.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz