7 zasad, jak mrozić jedzenie
Mrożenie to świetny pomysł, by nie marnować jedzenia i zachować świeżość na dłużej. Żeby mrożonki zachowały swoje właściwości, warto je odpowiednio przygotować. Poznaj 7 prostych i skutecznych wskazówek, o czym musisz koniecznie pamiętać podczas mrożenia. Dowiedz się, czego nie powinno się wkładać do zamrażarki.
1. Nie zamrażaj ponownie!
Pierwsza i podstawowa zasada jest taka, że nie można mrozić już raz rozmrożonego produktu. Ponowne zamrożenie może doprowadzić do rozwoju bakterii, a w konsekwencji zepsucia się jedzenia. Inaczej jednak sprawa wygląda po uprzedniej obróbce termicznej, np. jeśli ugotujemy zamrożone mięso, następnie możemy już włożyć je zamrażarki.
2. Przygotuj produkty przed mrożeniem
Zanim jedzenie trafi do zamrażarki, powinno być odpowiednio przygotowane. Nigdy nie wkładaj do mrożenia gorących produktów. Pozwól, by zupa czy danie wystygły, i dopiero wtedy wrzuć je do zamrażarki. Żeby jedzenie szybciej się schłodziło, możesz podzielić je na porcje. Mniejsze porcje są praktyczne również podczas rozmrażania. Podzielenie zamrożonej bryły mięsa czy sosu jest trudne, a rozmrażanie czasochłonne, więc lepiej już na wstępie przygotować mniejsze kawałki.
3. Mroź świeże jedzenie
Do mrożenia najlepiej nadaje się świeże jedzenie, tuż po przygotowaniu i ostudzeniu. Mrożone warzywa, owoce czy każde inne produkty, które były jędrne i zdrowe, zachowają najwięcej właściwości. Jeśli więc produkty nie są już pierwszej świeżości, najlepiej spożyć je jak najszybciej, a nie wkładać do zamrażalnika.
4. Korzystaj ze specjalnych pojemników
Nie mroź produktów w zwykłych woreczkach foliowych czy plastikowych pudełkach. W tym celu najlepiej sprawdzą się strunowe woreczki do mrożenia pokarmu, które są przystosowane do niskich temperatur. Wkładając produkty czy wlewając płyny, postaraj się, by przed zamknięciem torebki pozbyć się jak najwięcej powietrza. Jeśli dbasz o ekologię, możesz wykorzystywać je wiele razy, oczywiście nie zapomnij o ich umyciu. Nie zaleca się mrożenia w słoikach, ponieważ płyny zwiększają objętość i szkło może pęknąć. Jeśli jednak zdecydujesz się na szklane pojemniki, nigdy nie wypełniaj ich po brzegi.
5. Odpowiednio układaj produkty
Warto zachować porządek w zamrażalce, by z łatwością wyciągać potrzebne mrożonki. Najważniejsze zasada jest taka, by produkty układać ciasno, tak by przylegały do siebie. Nie powinno się pozostawiać wolnego miejsca. Jedzenie w torebkach można układać na płasko lub, gdy już się zamrozi, można układać torebki pionowo.
6. Podpisuj zamrożone produkty
Mrozisz produkty, by się nie zmarnowały, jednak nie oznacza to, że możesz później przechowywać je w nieskończoność. Zasada spożywania zamrożonych produktów powinna być taka sama jak świeżych – zjadamy to, co ma najkrótszą datę przydatności, czyli w tym przypadku, to, co było zamrożone w pierwszej kolejności. Żeby wszystko było jasne, opisuj każdy produkt – umieść nazwę i daty. Woreczki strunowe mają specjalne miejsce na wpisanie niezbędnych informacji.
7. Dbaj o zamrażalnik
Jeśli nie chcesz zmarnować jedzenia, koniecznie zadbaj o czystość w zamrażarce. Zaśnieżony zamrażalnik nie będzie pracował efektywnie, dlatego regularnie sprawdzaj, czy ścianki nie są ośnieżone i czyść je w razie potrzeby.
Czego nie można mrozić?
Mrozić można wiele produktów, od mięsa, po sosy, pierogi czy nawet pieczywo. Niezalecane jest jednak mrożenie takich produktów jak m.in.:
Surowe warzywa i owoce zawierające dużo wody, takie jak sałata, ogórek, kapusta, rzodkiewka
Mleko, jogurt, śmietana
Surowe jajka i jajka na twardo
Przeczytaj, jak nie marnować jedzenia.