10 faktów o brykiecie opałowym
Jaka jest jego kaloryczność?
Wartość opałowa brykietu wynosi 18-19 MJ/kg, czyli mniej niż ma węgiel kamienny (31 MJ/kg), ale więcej od drewna (12 MJ/kg). Wymienione parametry gwarantowane są tylko u sprawdzonych sprzedawców opału, takich jak firma Opał Marcin Jałoszyński z Inowrocławia.
Ile kosztuje brykiet?
Brykiet jest tańszy od oleju opałowego i gazu ziemnego, ale nieco droższy od węgla kamiennego.
Czy zajmuje dużo miejsca?
Jest to bardzo skoncentrowany materiał, więc nie potrzebuje dużo miejsca do przechowywania, jak i transportu. Przykładowo 1 m³ brykietu waży 1 tonę, co odpowiada 3-4 m³ drewna. Ze względu na swój kształt i rozmiar można go też łatwo układać.
Czy to jest paliwo ekologiczne?
Brykiet jest bardzo przyjazny dla środowiska. Podczas spalania praktycznie nie wytwarza dymu, a emisja dwutlenku węgla do atmosfery jest minimalna. Ponadto jest wytwarzany w 100% z odpadów organicznych, najczęściej z trocin, więc zapobiega wylesianiu i pomaga chronić zasoby naturalne.
Ile brykietu trzeba kupić na zimę?
Średnie zużycie tego paliwa w sezonie grzewczym wynosi około 2-3 ton. Przy obecnych cenach brykietu koszt ogrzania domu wyniesie więc w przybliżeniu 2-3 tys. zł.
Jak pali się brykiet?
Brykiet ma niską wilgotność (poniżej 10%), więc rozpala się bardzo szybko i długo żarzy.
Po spaleniu pozostaje mało popiołu, około 1-10%, a w przypadku węgla wartość ta oscyluje w granicach 20-40%.
Czy z czasem nie traci swoich właściwości?
Brykiet można przechowywać bardzo długo, bez pogorszenia cech jakościowych i
negatywnego wpływu na środowisko.
Czy paliwo to nie niszczy kotłów?
Właściciele pieców przy opalaniu ich brykietem nie muszą się kompletnie martwić o ich stan. Jest to czyste paliwo, które nie powoduje korozji oraz osadzania się sadzy.
Niskie koszty wytworzenia
To jedne z nielicznych paliw, które można wyprodukować we własnym zakresie. Wystarczy zaopatrzyć się w maszynę do brykietowania i mieć dostęp do biomasy.
Czy opalanie brykietem jest pracochłonne?
Nowoczesne kotły na brykiet to najczęściej urządzenia w pełni zautomatyzowane. Dzięki podajnikom ich eksploatacja nie wymaga od użytkowników większych nakładów pracy.