Artykuł sponsorowany

Wyposażenie kuchni w małej gastronomii

Wyposażenie kuchni w małej gastronomii

Otwierając lokal restauracyjny lub barowy, zazwyczaj największą uwagę poświęcamy wystrojowi wnętrza, w którym będą przebywać goście. To pierwsze, z czym będą mieli kontakt, więc ważne, aby już samo wnętrze przyciągało klientów. Niemniejszą rolę odgrywa wyposażenie serca restauracji, czyli kuchni. Na nic zdadzą się utalentowani kucharze, jeśli zabraknie odpowiednich urządzeń do pracy. Wyposażenie zaplecza kuchennego ma znaczny wpływ na jakość dań.

Ogólne zasady urządzania kuchni

Niezależnie od tego, czy dysponujemy nowym, czy używanym sprzętem, musi on być wykonany solidnie. Przede wszystkim gastronomiczne meble kuchenne powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na wodę, zabrudzenia oraz uszkodzenia mechaniczne. W szczególności dotyczy to stołów roboczych oraz blatów. Ponadto wszystkie sprzęty muszą być ustawione według przepisów HACCP, które określają bezpieczną pracę z żywnością. Należy jednak pamiętać o funkcjonalności, czyli obok wszelkich piecyków lub płyt indukcyjnych powinna zostać umiejscowiona przestrzeń robocza, na której kucharz będzie miał możliwość sprawnego przygotowania składników przed ich przyrządzeniem. Parametry sprzętu powinny być dopasowane do wielkości lokalu. W małej gastronomii sprawdzą się urządzenia o mniejszej mocy, aby koszty eksploatacji nie przerosły kosztów ich utrzymania.

Zawartość menu a sprzęt

Przede wszystkim, to jakie urządzenia będą potrzebne, będzie uzależnione od karty serwowanych dań. Na przykład do przygotowania burgerów przydatny będzie grill, z kolei oferowanie gorącej czekolady może wymagać zakupu płyty indukcyjnej, o ile nie zaopatrzymy się w ekspres z opcją robienia takiego napoju.

Poza powyższym aspektem można się także kierować podziałem na kuchnię zimną oraz ciepłą, co odnosi się do temperatury serwowanych dań. W drugim przypadku do podstawowego wyposażenia będzie należeć: frytkownica, patelnia, okap wentylacyjny, płyta grillowa, kuchnia gazowa lub elektryczna, a także piec konwekcyjny.

Z pewnością obowiązkowe wyposażenie, niezależnie od wielości lokalu oraz rodzaju pozycji w menu stanowią takie sprzęty jak: lodówka, zamrażarka, a także niezwykle przydatna może okazać się zmywarka z opcją wyparzania naczyń. Nie można także zapominać o odpowiedniej ilości szafek oraz zlewozmywaku (nawet, jeśli zdecydujemy się na zakup zmywarki). Tego typu urządzenia można zakupić używane. Mimo wszystko lepiej zaopatrzyć się w nowe egzemplarze, na przykład w sklepie Gastro Serwis w Gliwicach. W takim przypadku mamy gwarancję w pełni sprawnych maszyn, a także usługę montażu i serwisu w razie usterki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz