Artykuł sponsorowany

Zadbaj o bezpieczeństwo żywności z firmą Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp

Zadbaj o bezpieczeństwo żywności z firmą Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp

Szeroko pojęty przemysł spożywczy i gastronomiczny musi szczególnie dbać o higieniczne warunki. Żywność musi być bezpieczna zarówno dla osób, które mają z nią styczność np. w procesie produkcji, ale także dla tych, które ją spożywają, czyli np. klientów restauracji. Właściciele m.in. lokali gastronomicznych, którzy będą uchylać się od obowiązku zapewnienia bezpieczeństwa żywności, mogą spodziewać się wysokich kar. Aby tego uniknąć, warto podjąć współpracę z firmą, która pomoże Ci wdrożyć odpowiednie procedury.

Czym jest HACCP?

Wybierając się do restauracji czy do sklepów, klienci ufają, że oferowane produkty czy posiłki są dla nich bezpieczne. Zarówno branża spożywcza, jak i gastronomiczna musi zadbać o to, aby żywność była zdrowa, a także pozbawiona szkodliwych substancji oraz zanieczyszczeń.

Od 18 lat na podmioty, które produkują, a także wprowadzają żywność na rynek, nałożony jest obowiązek wdrożenia systemu HACCP. Czym jest? W polskim tłumaczeniu jest to System Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. Ma on za zadanie zapewnić bezpieczeństwo żywności na każdym etapie, zaczynając od jej produkcji, transportu, kończąc na sprzedaży. O prawidłowe wdrożenie systemu w swoim przedsiębiorstwie możesz zadbać firmą Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp, która w kompleksowy sposób zajmie się opracowaniem księgi HACCP. W jej ramach klient może także liczyć na stworzenie dokumentacji dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz higienicznej (GHP). HACCP skupia się w szczególności na trzech obszarach, w których wystąpienie zagrożeń może stanowić poważne niebezpieczeństwo. Mowa tu o zagrożeniach chemicznych, mikrobiologicznych oraz fizycznych.

Kogo dotyczy obowiązek prowadzenia dokumentacji HACCP?

O bezpieczeństwo żywności należy dbać na wszystkich etapach jej produkcji czy dystrybucji. Oczywistym jest, że HACCP wdrożyć muszą lokale gastronomiczne, ale nie tylko ich dotyczy ten obowiązek. Firma Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp opracowuje księgę dla sklepów spożywczych, hurtowni, zakładów przetwórczych, a nawet hoteli czy pensjonatów. Jak widać, HACCP musi pojawić się wszędzie tam, gdzie występuje żywność. Prawidłową dokumentację muszą prowadzić też zakłady produkcyjne, stołówki, szpitale, ale także firmy odpowiedzialne za transport. Bez względu na rodzaj działalności, firma Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp opracuje księgę HACCP tak, aby była ona zgodna ze stanem faktycznym, zawierała zrozumiałe wytyczne, po to, aby móc sprawnie i z powodzeniem wdrożyć wszystkie niezbędne procedury. System HACCP jest swego rodzaju gwarancją, że żywność spełnia wymogi bezpieczeństwa.

Salud Y Seguridad En La Trabaja Bhp to firma, którą tworzą specjaliści zajmujący się m.in. opracowywaniem systemu HACCP w celach sanitarnych, ale także nadzorem BHP, obsługą BHP i PPOŻ oraz prowadzeniem szkoleń. Zagwarantują Ci kompleksową obsługę na najwyższym poziomie.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz