Artykuł sponsorowany

Poznaj wyjątkowe smaki Węgier w krakowskiej restauracji BALATON!

Poznaj wyjątkowe smaki Węgier w krakowskiej restauracji BALATON!

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – to polskie i węgierskie przysłowie doskonale znane jest od wielu wieków w naszym kraju, a szczególności w Krakowie. To bowiem w grodzie Kraka podejmowani byli najznamienitsi dostojnicy z dynastii Batorów czy Arpadów. Obecnie to Kraków słynie w całej Polsce z najsilniejszych związków kulturowych z Węgrami. Doskonałym tego przykładem jest działająca w mieście restauracja BALATON – najstarsza krakowska restauracja z kuchnią węgierską. Poznaj jej wyjątkową propozycję smaków znad Dunaju.

Restauracja węgierska z długoletnią tradycją

BALATON to najstarsza węgierska restauracja w Krakowie, którą znaleźć można przy ulicy Grodzkiej w przepięknej kamienicy z XIV wieku. Miejsce to jest częścią traktu zwanego Drogą Królewską, która prowadzi przechodniów od Wzgórza Wawelskiego do Rynku Głównego. Prestiżowa lokalizacja podkreśla zatem renomę restauracji BALATON, która przede wszystkim słynie z wyjątkowych dań, niczym nieróżniących się od potraw podawanych w najlepszych restauracjach w Budapeszcie. Jak to możliwe?

Kucharze z BALATONU to prawdziwi pasjonaci kultury węgierskiej, którzy mieli niejedną okazję na odbycie cennych podróży po kraju nad Dunajem. Przepisy, na których bazują to zatem receptury przekazywane od Węgrów. Nic dziwnego, że ci odwiedzający Kraków i trafiający do restauracji BALATON czują się jak u siebie w domu. Gwarancją tego są jednak nie tylko doskonałe przepisy, ale także najwyższej jakości składniki, na których one bazują.

Przepyszne dania węgierskie dla każdego

Restauratorzy Anna i Barbara zapraszają na degustację dań węgierskich w restauracji BALATON każdego, niezależnie, czy są to uczestnicy wycieczki zwiedzającej Kraków, para zakochanych osób, czy też grupka znajomych chcąca spędzić ze sobą przyjemny wieczór. Wszyscy goszczeni są po krakowsko-węgiersku, czyli niemalże po królewsku. Obsługa dokłada wszelkich starań, by umilić czas, a doświadczeni kucharze rozpieszczają gości wyjątkowymi smakami Węgier, od zupy gulaszowej począwszy, na medalionach cielęcych z pieczarkami kończąc.

Pracownicy restauracji BALATON zapewniają również, iż dania węgierskie świetnie nadają się na uroczystości rodzinne: chrzciny, komunie, urodziny, imieniny czy kameralne przyjęcia weselne. Właścicielki udostępniają wtedy cały lokal lub jego część – liczyć można na zaaranżowanie wnętrza zgodnie z upodobaniami.

Półmisek siedmiogrodzki? A może klasyczna zupa gulaszowa?

Kuchnia węgierska zbliżona jest do kuchni staropolskiej, ale potrafi zaskoczyć każdego Polaka. Kojarzona jest bowiem na całym świecie z sytych dań, w których nigdy nie może zabraknąć znaku rozpoznawczego – czerwonej papryki. W restauracji BALATON można zatem skosztować zupy gulaszowej, placków ziemniaczanych z gulaszem po węgiersku, siedmiogrodzkiego półmisku mięsnego, papryki faszerowanej z sosem budapesztańskim, węgierskiej pizzy zwanej langoszem czy paprykarzu cielęcego. Wszystko to przy akompaniamencie alkoholi znanych w całych Węgrach. Kelnerzy BALATON szczególnie polecają wina czerwone z regionu Eger, a także owocową brandy o nazwie Pálinka.

Kucharze z restauracji BALATON nie zapominają też o smakoszach wszelkich słodkości, zachęcając do skosztowania naleśnika a la Gundel. Wyjątkowe walory smakowe i pełna satysfakcja kulinarna, gwarantowane! 

Specjalności restauracji BALATON 

Jeśli chodzi o specjalności restauracji BALATON, warto zapoznać się z całym menu, w którym znajdują się takie pozycje jak:

  • placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku i surówką; 
  • placek ziemniaczany z paprykarzem cielęcym i surówką; 
  • placek ziemniaczany z dziczyzną i surówką;
  • placek ziemniaczany z pörköltem; 
  • siedmiogrodzki półmisek mięsny; 
  • chrupiące placki ziemniaczane z dodatkami; śmietaną i sosem czosnkowym;
  • węgierska przekąska; 
  • śledź po węgiersku; 
  • śledź w śmietanie; 
  • golonka gotowana z kapustą; 
  • leczo z kiełbasą; 
  • medialion cielący z pieczarkami; 
  • kaczka pieczona z jabłkami; 
  • zupa fasolowa; 
  • zupa gulaszowa
  • langosz; 
  • pstrąg w migdałach z sosem budapesztańskim. 
Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz