Artykuł sponsorowany

Najlepsze i najświeższe ryby nad polskim Bałtykiem

Najlepsze i najświeższe ryby nad polskim Bałtykiem

Każdego roku polskie wybrzeże przyciąga tysiące turystów z całego kraju, a także z zagranicy. Atrakcją Morza Bałtyckiego są przede wszystkim piaszczyste plaże, otwarte morze, a w przypadku obcokrajowców: inny klimat i kultura wypoczynku, niż w przypadku włoskich, chorwackich, greckich czy hiszpańskich kurortów. Szczególnie często wybieranym kierunkiem wypoczynkowym jest Trójmiasto i okolice, które słyną z przepysznego jedzenia – to właśnie tam zjesz najświeższe ryby łowione w Bałtyku, które przygotowywane są przez najlepszych kucharzy.

Kulinarna mapa Polski – Gdynia

Punktów kulinarnych na gdyńskiej mapie urbanistycznej jest bardzo dużo. Niestety sporo z nich odeszło od tradycjonalizmu regionu i zamiast serwować najlepsze gatunkowo ryby i dania rybne, postanowiły odwrócić się w kierunku dań zachodnich i wschodnich: kuchni indyjskiej, wegańskiej, śródziemnomorskiej czy amerykańskiej. Na szczęście w Gdyni wciąż istnieje wiele restauracji o statusie najlepszych i rekomendowanych smażalni ryb. Jedną z nich jest Fregata. Smażalnia ryb, którą można odnaleźć w pobliżu statku ORP Błyskawica i żaglowca Dar Pomorza. Lokalizacja jest dodatkowym walorem tego typu miejsc. Nie ma nic lepszego niż wypoczynek w porze obiadu bądź kolacji z widokiem na port, pod klimatycznymi parasolkami w specjalnie przygotowanym ogrodzie gastronomicznym.

Smażalnie – najświeższe ryby

Przy wyborze atrakcji kulinarnych, które są ważnym punktem po naszej morskiej wyprawie, zwróć szczególną uwagę na świeżość produktów i dań rybnych. Niestety nieprawdą jest to, że najlepsze restauracje charakteryzują się serwowaniem potraw z rybami świeżego połowu. To właśnie one borykają się z wahaniami sprzedaży danego dania, co powoduje częste i długie składowanie ryb. Inaczej jest w przypadku smażalni. Duże zainteresowanie i setki klientów dziennie powodują, że dania muszą być wydawane bardzo szybko. Powoduje to konieczność stałego – codziennego – zaopatrywania w świeże ryby, a co za tym idzie zdrowego jedzenia! W przypadku smażalni warto pochwalić niskie ceny. Klient nie płaci za renomę lokalu gastronomicznego, tylko za danie uczciwe kosztorysowane i przedstawiane w menu.

Dania, które warto spróbować

Bary z rybami oferują bardzo dużo różnego rodzaju dań, opartych w głównej mierze na rybach i warzywach. Zaletą tego typu miejsc jest bardzo wyrazisty smak potraw, połączony z gwarem turystów, delikatnymi odgłosami z portu oraz klimatem bałtyckich wczasów. Warto dodać, że to turyści z krajów zachodnich – Niemiec i Wielkiej Brytanii – szczególnie pokochali smak smażonych u nas ryb i nasze pomysły kulinarne. W ofercie znaleźć można potrawy dla dzieci, a także dania dietetyczne. Szczególnie warto spróbować dań, które łączą ze sobą pomysły różnych kuchni – polskie warzywa i świeże ryby ze sposobem podania i przyprawami z Turcji czy Grecji. Taki daniami rybnymi są między innymi bałtycki gyros rybny, czy rybne kebaby (szczególnie polecane rodzicom, których dzieci z pewnością kochają dania typu fast food – w tym przypadku jest to w 100% zdrowe). Klasycznymi potrawami w smażalniach są zupy rybne z bałtyckich ryb takich jak dorsz, flądra czy łosoś, ryby z grilla, czy ryby smażone na patelni w chrupiącej panierce. Nie zapomnij o dokładce i dużym bukiecie warzyw na swoim talerzu!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz