Artykuł sponsorowany

Czym powinien wyróżniać się catering dla szkół?

Czym powinien wyróżniać się catering dla szkół?

Szkoły, przedszkola, a także uczelnie wyższe wielokrotnie nie posiadają w swoich obiektach odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, które musi spełniać między innymi restrykcyjne standardy HACCP. Aby zapewnić jednak smaczne dania na ciepło i zimno uczniom, coraz chętniej podejmują one współpracę z firmami cateringowymi. Czym powinna wyróżniać się żywność na dowóz dla ośrodków edukacyjnych. Odkryj to razem z nami.

Wysokiej jakości produkty

W dobie fast foodów zdrowe jedzenie staje się bardzo ważne i rekomendowane przez lekarzy. Niestety w całej Unii Europejskiej, w tym w Polsce rosną wskaźniki dotyczące nadwagi oraz otyłości wśród dzieci. Duży wpływ ma na to nie tylko sposób żywienia w domu, ale nawyki związane z zakupem niezdrowej żywności w sklepikach szkolnych, czy też w drodze do domu po zakończonych lekcjach. To dlatego dzisiaj wiele ośrodków edukacyjnych decydujących się na catering szkolny przede wszystkim zwraca uwagę na jakość produktów, z których są przyrządzane potrawy dla uczniów. Ważne jest to, aby warzywa i owoce pochodziły z proekologicznych upraw, a nabiał i mięso od sprawdzonych dostawców. O weryfikowanie wykorzystywanych przez firmę cateringową produktów spożywczych musi bezsprzecznie dbać dyrekcja. Zainteresowaniem powinni wykazywać się także wychowawcy oraz rodzice.

Różnorodność jadłospisu

Jedzenie na dowóz dla szkół i przedszkoli powinno być różnorodne. Nie tylko należy uwzględnić tutaj walory smakowe i upodobania dzieci w danym wieku, ale należy przede wszystkim stawiać na posiłki opracowane w optymalny sposób. Co należy przez to rozumieć? Mowa o takim opracowywaniu jadłospisów aby dania, na które się one składają zapewniały uczniom odpowiednie wartości odżywcze, minerały oraz witaminy. Na tym skupia się między innymi Restauracja Pod Gruszą, która zapewnia również usługi cateringowe. Wszystkie dania tworzone są przy tym pod nadzorem technologa żywienia. To ważna wskazówka przy wyborze odpowiedniego dostawcy jedzenia dla szkół. Dobra firma zapewni przy tym taki jadłospis, aby nakarmić również „niejadków”, czy pociechy na diecie – np. wegetariańskiej, czy tej cukrzycowej.

Dbałość o 100% świeżość

Problem dzisiejszych firm cateringowych? Niestety dzisiaj wiele przedsiębiorstw zajmujących się dowozem jedzenia na zamówienie nie jest w stanie dostarczyć do odbiorcy dań w 100% świeżych oraz ciepłych. Szkoły podejmujące współpracę z firmami gwarantującymi catering powinny zatem dowiedzieć się, jaką technologię i metody pracę stosuje dana restauracja. Istotne jest wykorzystanie specjalnych podgrzewaczy stołowych, warników, kociołków do zup, dystrybutorów napojów, pater, czy też zgrzewarek tac, które pozwalają uszczelnić opakowania obiadowe styropianowe, zapewniając tym samym świeżość i odpowiednią temperaturę potraw.

Cenna wskazówka! Warto, aby catering dla szkół i przedszkoli, czy też uczelni promował tradycje polskie i pożywne domowe obiady. Ziemniaki z koperkiem oraz z filetem duszonym z kurczaka, czy też zupa ogórkowa i pyzy to strzał w dziesiątkę. 

Opracowanie:
Rokietnica, Pocztowa 2
tel. 61 814 52 59
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz